Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Stephen Hawking: το σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα από το τίποτα

What does he think about all day? (Image: Science Museum/Sarah Lee)
Μπορεί να καταλαβαίνει τα μυστικά του σύμπαντος, μπορεί να παίζει στα δάχτυλα τις θεωρίες του χωροχρόνου, του κοσμικού πληθωρισμού, των μαύρων οπών και της κβαντικής θεωρίας της βαρύτητας, όμως, όταν πρόκειται για τις γυναίκες, σηκώνει τα χέρια ψηλά, παραδεχόμενος ότι τις βρίσκει «πλήρες μυστήριο». Ο λόγος για τον πιο διάσημο επιστήμονα του πλανήτη, τον Βρετανό φυσικομαθηματικό Στέφεν Χόκινγκ, ο οποίος μόλις γιόρτασε τα 70ά γενέθλιά του.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «New Scientist», o επιφανής επιστήμων, ο οποίος είναι εδώ και πολλά χρόνια περιορισμένος στο αναπηρικό καροτσάκι του, ενώ επικοινωνεί μόνο μέσω μιας ηλεκτρονικής συνθετικής φωνής, ρωτήθηκε τι είναι αυτό που σκέφτεται την περισσότερη ώρα της μέρας και απάντησε: «Τις γυναίκες. Αποτελούν ένα πλήρες μυστήριο»!

Ο μέχρι πρόσφατα καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, από όπου πρόσφατα πήρε σύνταξη, αποτελεί το τιμώμενο πρόσωπο σε ένα διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας και ξεκινά σήμερα στο βρετανικό πανεπιστήμιο, στη διάρκεια του οποίου κορυφαίοι φυσικοί από όλο τον κόσμο θα μιλήσουν για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν. Παρά τις ανθρώπινες δυσκολίες του, ο Χόκινγκ παραμένει στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας και απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού από τους συναδέλφους του, ιδίως για τις συνεισφορές του στην κοσμολογία.
Ερωτώμενος στην ίδια συνέντευξη για το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας του, ο Χόκινγκ απάντησε: «Πίστευα ότι η πληροφορία καταστρέφεται μέσα στις μαύρες τρύπες», μια πεποίθηση που στη συνέχεια αναθεώρησε, το 1997, μετά από νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από συναδέλφους του. «Ήταν η μεγαλύτερη γκάφα μου, τουλάχιστον η μεγαλύτερη γκάφα μου στην επιστήμη», όπως είπε. Οι μετέπειτα σχετικές έρευνές του έχουν οδηγήσει στη σημαντική θεωρητική ανακάλυψη (η οποία ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά) ότι οι μαύρες τρύπες «διαρρέουν» πληροφορίες πίσω στο σύμπαν μέσω κβαντομηχανικών διαδικασιών.

Ο Βρετανός επιστήμων εξέφρασε ακόμα την ελπίδα του ότι ο επιταχυντής του CERN μπορεί, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να φέρει επανάσταση στην κατανόηση των φυσικών για το σύμπαν, ιδίως, όπως είπε, αν ανακαλύψει την ύπαρξη των «υπερ-συμμετρικών» σωματιδίων που προβλέπει η σχετική θεωρία της υπερ-συμμετρίας. Μια τυχόν τέτοια ανακάλυψη, τόνισε, θα αποτελεί «ισχυρή ένδειξη» για την ισχύ της λεγόμενης «Μ-Θεωρίας», μιας εκδοχής της θεωρίας των χορδών που ενσωματώνει τη βαρύτητα και τις άλλες θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσης σε ένα σύμπαν με 11 διαστάσεις.

“Είναι πιθανό η ανθρώπινη φυλή να εξαφανιστεί, εξαιτίας μιας καταστροφής, όπως πυρηνικός πόλεμος ή λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη – κάτι βέβαια που θα μπορούσε να αποφευχθεί….. Είναι σημαντικό ο άνθρωπος να αποικίσει το διάστημα. Πιστεύω ότι θα δημιουργήσουμε τελικά αυτοσυντηρούμενες αποικίες στον Άρη, και σε άλλα μέρη του ηλιακού μας συστήματος -αν και αυτό μάλλον δεν θα γίνει μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.

Είμαι αισιόδοξος ότι η πρόοδος στην επιστήμη και την τεχνολογία θα επιτρέψει τελικά στους ανθρώπους να φτάσουν πολύ πέρα ​​από το ηλιακό μας”
Όσον αφορά την εξωγήινη ζωή είπε:


“Η ανακάλυψη της ευφυούς ζωής κάπου στο σύμπαν θα ήταν η μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη που έγινε ποτέ. Αλλά θα ήταν πολύ επικίνδυνη η επικοινωνία με έναν εξωγήινο πολιτισμό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική – δεν ήταν καλό για τους αυτόχθονες αμερικανούς”


Όσον αφορά τα νετρίνα του πειράματος OPERA που ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός υποστήριξε:


“ ότι δεν πιστεύει στο αποτέλεσμα του πειράματος, διότι έρχεται σε αντίθεση με την ανίχνευση των νετρίνων από το σουπερνόβα SN 1987A… Λίγες ώρες μετά την έκρηξη του σουπερνόβα το 1987 στη Γη ανιχνεύθηκαν τα νετρίνα που προβλέπει η θεωρία ότι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της έκρηξης. Αν το αποτέλεσμα του πειράματος OPERA είναι σωστά, τότε αυτά θα έπρεπε να έχουν ανιχνευθεί πριν οι αστρονόμοι εντοπίσουν το φως της έκρηξης…. “


Ένας ακροατής από το Lagos ρώτησε τον Hawking, αν υπήρξε κάποια στιγμή που δεν υπήρχε τίποτα.

Για να πάρει την απάντηση ότι:

“Η προέλευση του Σύμπαντος μπορεί να εξηγθεί με τους νόμους της φυσικής, χωρίς καμιά ανάγκη από θαύματα ή θεϊκή παρέμβαση. Οι νόμοι αυτοί προβλέπουν ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε αυθόρμητα από το τίποτα σε μια πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πληθωρισμός γιατί μοιάζει με τον αυξανόμενο ρυθμό που ανεβαίνουν οι τιμές. Ο χρόνος ορίζεται μόνο μέσα στα πλαίσια του Σύμπαντος, και δεν έχει νόημα να μιλάει κανείς για τον χρόνο πριν την δημιουργία του Σύμπαντος. Είναι σαν να ψάχνουμε ένα νοτιότερο σημείο από τον Νότιο πόλο!“
Διαβάστε εδώ και την τελευταία συνεντευξή του στις 8/1/2012

Χόκινγκ: Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο αποικισμός του διαστήματος


Πηγή: Καθημερινή Physicsgg New Scientist

http://www.newscientist.com/special/hawking

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...