Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Κομμάτι από μετεωρίτη διαπέρασε οροφή σπιτιού στο Όσλο

Την οροφή ενός σπιτιού στην καρδιά του Όσλο διαπέρασε ένα κομμάτι από μετεωρίτη, μετέδωσαν σήμερα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
 
Σπασμένη στα δύο, η «πέτρα» βάρους 585 γραμμαρίων πιθανότατα αποσπάστηκε από έναν μετεωρίτη που είχε παρατηρηθεί πάνω από τη Νορβηγία, την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με τους ειδικούς, και προσγειώθηκε στο σπίτι, τότε ακατοίκητο, της οικογένειας Τόμασεν σε λαϊκή γειτονιά στη νορβηγική πρωτεύουσα.

Το αντικείμενο είναι ένα «λατυποπαγές», που έχει σχηματιστεί από διάφορα κομμάτια βράχων, σύμφωνα με τον αστροφυσικό Κνουτ Γιέργκεν Ρεντ Εντεγκαρντ και τη σύζυγό του Αν Μέτε Σάνες, η οποία έχει το πάθος για τους μετεωρίτες.

«Είναι ένα συναίσθημα με πολλές πτυχές. Πρώτον, επειδή είναι σπανιότατο ένα κομμάτι μετεωρίτη να περνά μέσα από μια στέγη, και από την άλλη επειδή είναι ένα "λατυποπαγές", κάτι που είναι ακόμη πιο δύσκολο να βρεθεί», δήλωσε η Αν Μέτε Σάνες στο Γαλλικό Πρακτορείο


Κινούμενοι πολύ γρήγορα, οι μετεωρίτες διαλύονται σε κομμάτια όταν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο τα τμήματά τους να πέσουν σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τον Σέρζ Κουτσμί ερευνητή στο Ινστιτούτο Άστροφυσικής του Παρισιού.

«Αυτή η οικογένεια ήταν πολύ τυχερή», δήλωσε ο κ. Κουτσμί στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρώτον, επειδή το κομμάτι του μετεωρίτη δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές, αλλά και επειδή αντιπροσωπεύει μια μικρή περιουσία», σημείωσε.

Για παράδειγμα, ένα γραμμάριο μετεωρίτη από τον Άρη μπορεί να πουληθεί για περίπου 5.000 κορώνες (περίπου 670 ευρώ), σύμφωνα με έναν γεωφυσικό που επικαλείται ο ιστότοπος της εφημερίδας Verdens Gang (VG).

Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...