Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Νιλ Άρμστρονγκ: «Πιστεύαμε ότι είχαμε μόνο 50% πιθανότητες προσελήνωσης»

Οι αστροναύτες της ιστορικής πτήσης Απόλλων 11 που κατέκτησε τη Σελήνη το 1969 πίστευαν ότι είχαν 50% πιθανότητες να επιτύχουν την προσσελήνωση, διηγήθηκε ένας από την ομάδα τους, ο 82χρονος σήμερα Νιλ Άρμστρονγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ένωση Ορκωτών Λογιστών Αυστραλίας (CPA).
«Πίστευα ότι είχαμε 90% πιθανότητες να επιστρέψουμε σώοι στη Γη μετά την πτήση αυτή αλλά μόνο 50% πιθανότητες να προσσεληνωθούμε κατά την πρώτη αυτή προσπάθεια», είπε ο 82χρονος Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο Φεγγάρι.

Ιδιαίτερα φειδωλός στις συνεντεύξεις, ο Άρμστρονγκ παραχώρησε πέρυσι μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη περίπου μιας ώρας στην Αυστραλιανή Ένωση Ορκωτών Λογιστών κατά τη διάρκεια μιας διαμονής του στη Αυστραλία. Η συνέντευξη διατίθεται στον ιστότοπο της ένωσης.

«Ένα μήνα πριν από την εκτόξευση του Απόλλων 11 είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχαμε προετοιμαστεί επαρκώς για να επιχειρήσουμε να κατεβούμε στην επιφάνεια» της Σελήνης, τόνισε.

Ο Άρμστρονγκ φέρεται να δέχτηκε κατ' αρχήν να παραχωρήσει τη συνέντευξη στην CPA, γιατί ο πατέρας του ήταν κι αυτός ορκωτός λογιστής, εξήγησε ο πρόεδρος της ένωσης Αλεξ Μαλέι.

Ο Άρμστρονγκ ήταν ο κυβερνήτης της πρώτης αμερικανικής αποστολής στο Φεγγάρι με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, στην οποία μετείχαν επίσης οι αστροναύτες Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε στις 16 Ιουλίου του 1969 από το διαστημικό κέντρο της NASA στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης της αποστολής μαζί με τον Ολντριν επιβιβάστηκαν στη σεληνάκατο «Αετός» που προσσεληνώθηκε στις 20 Ιουλίου του 1969, με τον Άρμστρονγκ να είναι ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της Σελήνης, εξασφαλίζοντας τη θέση του στην ιστορία. «Είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα άλμα για την ανθρωπότητα...», είχε πει τη στιγμή εκείνη.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 http://www.guardian.co.uk/science/2012/may/23/neil-armstrong-accountancy-website-moon-exclusive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...