Δευτέρα, 21 Μαΐου 2012

Φωτογραφίες από τη σπάνια δακτυλιοειδή έκλειψη της Δευτέρας

H αποκορύφωση του φαινομένου στο ΜακΚλάουντ της Καλιφόρνια   
Από το Τόκιο μέχρι τις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μια σπάνια δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου, η οποία ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας και τερματίστηκε τρεις ώρες αργότερα στην άλλη άκρη του Ειρηνικού.

H εξέλιξη του φαινομένου όπως καταγράφηκε στο Τόκιο (από αριστερά και προς τα κάτω)
Ο μηχανισμός της δακτυλιοειδούς έκλειψης είναι ίδιος με το μηχανισμό της ολικής έκλειψης: η Σελήνη περνά ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο και αποκρύπτει τον ηλιακό δίσκο.

 Η διαφορά είναι ότι, στην περίπτωση της δακτυλιοειδούς έκλειψης, η Σελήνη βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή της από τη Γη και το φαινόμενο μέγεθός της είναι λίγο μικρότερο από τον ηλιακό δίσκο. Ως αποτέλεσμα, ένας πύρινος δακτύλιος εμφανίζεται στην αποκορύφωση του φαινομένου.
Φίνιξ, Αριζόνα
 Η έκλειψη της Δευτέρας θα ήταν ορατή στις περιοχές από όπου πέρασε η σκιά της Σελήνης -μια ζώνη πλάτους 240 έως 300 χιλιομέτρων, η οποία περνά από την ανατολική Ασία, το βόρειο Ειρηνικό και τις δυτικές ΗΠΑ. Εκατέρωθεν της ζώνης αυτής, το φαινόμενο έγινε ορατό ως μερική έκλειψη.
Μαθητευόμενες γκέισες στο Τόκιο
Η έκλειψη ξεκίνησε στις 01.06 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα, όταν η σκιά της Σελήνης έπεσε στη νότια Κίνα την ώρα της δύσης. Πέρασε στη συνέχεια ακριβώς πάνω από το Τόκιο, τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκα και εξαφανιστεί στην Αριζόνα και το Τέξας στις 04.23 ώρα Ελλάδας.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...