Βίντεο: Πλανήτης «αδυνατίζει» μετά από έκρηξη του άστρου του

Ενα σπάνιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο εντόπισε διεθνής ομάδα αστρόνομων με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Οι ερευνητές «είδαν» μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη να εξατμίζεται μετά από μια μεγάλη έκρηξη που προκλήθηκε στο μητρικό του άστρο με το οποίο ο πλανήτης βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.Η έρευνα δημοσιεύεται στην διαδικτυακή επιθεώρηση phys.org

Ο εξωπλανήτης

O HD 189733 b είναι ένας γίγαντας αερίου περίπου 63 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό της Αλεπούς. Ανακαλύφθηκε το 2005 και η μάζα του είναι περίπου 15% μεγαλύτερη από εκείνη του Δία. Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που βρέθηκε να διαθέτει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά του και οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο ουρανός του έχει γαλάζια απόχρωση παρόμοια με εκείνη της Γης.

Το μητρικό του άστρο είναι ελάχιστα μικρότερο και πιο ψυχρό από τον Ηλιο. Ο πλανήτης κινείται τόσο κοντά στο άστρο του με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε αυτόν είναι της τάξης των χιλίων βαθμών Κελσίου. Η ανώτερη ατμόσφαιρά του βομβαρδίζεται από ακτινοβολία Χ αλλά και από τη λεγόμενη ακραία υπεριώδη ακτινοβολία.
Ο HD 189733 b αποτελεί ένα ιδανικό σημείο παρατήρησης για τους επιστήμονες που μελετούν την επίδραση και τις επιπτώσεις της δραστηριότητας ενός άστρου στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη.
Πηγή: ΔΟΛ NASA


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις