Ο Mars Odyssey «περιμένει» το Curiosity

Το Mars Odyssey «εγκαταστάθηκε» θα παρακολουθεί την διαδικασία προσεδάφισης του Curiosity
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση του δορυφόρου Mars Odyssey ενώ περνάει πάνω τον Βόρειο Πόλο του Άρη τον οποίο παρατηρεί και μελετά από το 2001. Οι τεχνικοί της NASA οδήγησαν τον δορυφόρο σε ένα σημείο από το οποίο θα μπορεί να παρακολουθεί τη διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικού εξερευνητή Curiosity στον κόκκινο πλανήτη.
Το σκάφος που μεταφέρει το ρομπότ βρίσκεται καθοδόν προς τον Αρη και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα το απελευθερώσει στις 6 Αυγούστου. Ο Mars Odyssey θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία και στείλει σήμα αν όλα πήγαν ομαλά και το Curiosity προσεδαφίστηκε με επιτυχία.

Ο πυρηνικός εξερευνητής

Το Curiosity είναι ένα μεγάλο τροχοφόρο το οποίο εξαιτίας του μεγέθους και των πολλών και πολύπλοκων συστημάτων του δεν μπορεί να τροφοδοτείται με ηλιακούς συλλέκτες όπως οι προκάτοχοί του. Βασίζεται σε μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων, παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιούνται σε πολυετείς διαπλανητικές αποστολές και είναι ικανές να λειτουργούν αδιάκοπα για δεκαετίες.

Είναι εξοπλισμένο με κάμερες, τοποθετημένες σε διάφορα σημεία ώστε να καταγράφουν εικόνες από πολλές πλευρές και γωνίες λήψεις, αλλά και με πολλά όργανα όπως, για παράδειγμα, ένα λέιζερ που θα ανοίγει τρύπες στα βράχια από μακριά.

Πηγή: Βήμα

Σχόλια

  1. πολύ ενδιαφέρον!!! η επιστήμη δίνει δυνατότητες πολλές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις από την επιστήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις