Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Νιγηρία: Γεννήτρια λειτουργεί (;) με... ούρα

Η γεννήτρια «μεταφράζει» μόλις ένα λίτρο ούρων σε έξι ώρες ηλεκτρικού ρεύματος, όμως σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά - και για λόγους ασφαλείας (Πηγή: makerfaireafrica.com).
Τέσσερις μαθήτριες από τη Νιγηρία εφηύραν μια γεννήτρια, η οποία τροφοδοτείται από μια πραγματικά... ανανεώσιμη πηγή ενέργειας: το ουροποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Η γεννήτρια «μεταφράζει» μόλις ένα λίτρο ούρων σε έξι ώρες ηλεκτρικού ρεύματος, όμως σύμφωνα με ειδικούς, δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να κυκλοφορήσει στην αγορά - και για λόγους ασφαλείας.

Η διαδικασία, στην οποία βασίζεται η λειτουργία της γεννήτριας, δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται, όμως η ιδέα θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε γωνιές του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί είδος πολυτελείας. Πρώτα, τα ούρα που συλλέγονται διοχετεύονται σε ένα ηλεκτρολυτικό κύτταρο, που διαχωρίζει το υδρογόνο.

Στη συνέχεια, το υδρογόνο περνά από ένα φίλτρο καθαρισμού νερού και έπειτα, μέσα από έναν κύλινδρο αέρος, διοχετεύεται σε ένα δεύτερο κύλινδρο υγρού βόρακα, ο οποίος χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της υγρασίας από το αέριο υδρογόνο. Το καθαρό πλέον αέριο εισάγεται στη γεννήτρια.

Οι 14χρονες μαθήτριες χρησιμοποίησαν βαλβίδα μονής κατεύθυνσης για να καταστήσουν τη διαδικασία όσο το δυνατόν ασφαλέστερη, όμως ο κίνδυνος έκρηξης παραμένει. Ένας άλλος λόγος που η γεννήτρια απέχει πολύ ακόμη από το στάδιο της κυκλοφορίας είναι ότι, αν και η αμμωνία και η ουρία στα ούρα καθιστούν ευκολότερο το διαχωρισμό του υδρογόνου, η συσκευή χρειάζεται και πάλι μια εξωτερική πηγή ενέργειας για να λειτουργήσει.

Πάντως οι τέσσερις Νιγηριανές δεν είναι οι μοναδικές που πιστεύουν ότι τα ούρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή ενέργειας. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, μεταξύ άλλων, έχουν διατυπώσει την ίδια άποψη, δουλεύοντας μάλιστα πάνω σε μία μέθοδο διαχωρισμού του υδρογόνου για να τροφοδοτήσουν κυψέλη καυσίμου σε αυτοκίνητο.

Πηγή: Ναυτεμπορική
 http://makerfaireafrica.com/2012/11/06/a-urine-powered-generator/
 http://www.nbcnews.com/technology/futureoftech/african-girls-pee-powered-generator-raises-questions-1C6956099

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...