Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2013

Δωρεάν on- line μαθήματα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η εποχή που οι ακαδημαϊκές σπουδές πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε κλειστές αίθουσες έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αντιθέτως, υπάρχει μία ολόκληρη σχολή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο που συνειδητοποιούν ότι η εποχή του internet είναι εδώ και αποτελεί την τέλεια ευκαιρία ώστε στη γνώση, να έχουν πρόσβαση όλοι.


Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών μεγάλων ιδρυμάτων του εξωτερικού (ΜΙΤ, Stanford, Harvard κ.α.),  το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τον Οκτώβριο του 2013, θα ξεκινήσει την πραγματοποίηση online μαθημάτων για φοιτητές αλλά και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να τα παρακολουθήσει.
(Διαβάστε σχετική μου ανάρτηση για το Coursera)
Σημειώστε πως ΔΕΝ πρόκειται για κάποια σειρά μαθημάτων που θα σας οδηγήσουν σε κάποιο πτυχίο. Όμως. Θα είναι αντίστοιχα των μαθημάτων και των προγραμμάτων σπουδών του Πανεπιστημίου και θα είναι αυτοτελή, προσβάσιμα μέσα από την πλατφόρμα Open eClass. Στην πλατφόρμα αυτή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003 αναρτά ανοιχτά και «κλειστά» μαθήματα για τους χρήστες και επισκέπτες.

«Η κουλτούρα της ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση υπάρχει ήδη έντονα ανεπτυγμένη στην ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα και εκφράζεται με ποικίλους τρόπους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από πολύ νωρίς, δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα μελών ΔΕΠ η οποία χρησιμοποίησε τις δυνατότητες του Διαδικτύου προκειμένου να προσφέρει ελεύθερα σημαντικό όγκο του εκπαιδευτικού αλλά και ερευνητικού έργου της, αρχικά μέσω απλών ιστοσελίδων και στη συνέχεια, από το 2003, με οργανωμένο τρόπο μέσω της πλατφόρμας η-Τάξη - Open eClass »

Βάλτε λοιπόν στα Bookmarks σας την σελίδα του ιστοτόπου για τα Online μαθήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα φτάσουν τα 800 τον αριθμό και αυτό μόνο ως «καλή αρχή» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Έχοντας παρακολουθήσει αντίστοιχα μαθήματα του MIT και του Duke University ομολογώ ότι η είδηση με χαροποιεί ιδιαίτερα! Αν δε το επίπεδο είναι ανάλογο του Coursera θα έχει σίγουρα και μεγάλο κοινό.

Πηγές: To Βήμα, Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Didital Life
http://tinanantsou.blogspot.gr/2012/09/online.html
 http://ocw-project.uoa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...