Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Αστεροειδής εξαφάνισε τους δεινοσαύρους πολύ νωρίτερα απ’ ότι πιστεύαμε

Περίπου 33.000 χρόνια μετά την πτώση ενός αστεροειδούς που χτύπησε τη Γη εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια.
Η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πολύ νωρίτερα σε σχέση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, καθώς προηγούμενες μελέτες κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν 300.000 χρόνια μετά την πτώση του αστεροειδούς. Εκτός από αυτή την εκτίμηση, η νέα έρευνα καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι ο αστεροειδής δεν ήταν η μόνη αιτία εξάλειψης του είδους. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές θεωρούν ότι το κλίμα της Γης πρέπει να βρισκόταν ήδη σε οριακό σημείο όταν ο γιγάντιος αστεροειδής προσέκρουσε στην χερσόνησο Γιουκατάν του σημερινού Μεξικού, προκαλώντας πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν ότι μεσολάβησαν περίπου 300.000 χρόνια από τη στιγμή που ο αστεροειδής προσέκρουσε στη Γη, δημιουργώντας έναν κρατήρα διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κοντά στην περιοχή Chicxulub, μέχρι να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι. Ωστόσο, η νέα μελέτη, που βασίστηκε σε ακριβείς τεχνικές ραδιοχρονολόγησης, υποστηρίζει ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν μόλις 33.000 χρόνια μετά την πτώση του αστεροειδούς.
Η θεωρία ότι η εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν 66 εκατομμύρια χρόνια συνδέεται με την πτώση αστεροειδούς κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1980.
Εκτιμάται ότι ο κρατήρας που δημιουργήθηκε στην περιοχή προκλήθηκε από την πτώση ενός «αντικειμένου» διαμέτρου 9,6 χιλιομέτρων που έλιωσε καθώς προσέκρουσε στο έδαφος γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με συντρίμμια, όπως σφαιρίδια γυαλιού, χαλαζίες και σκόνη με υψηλά επίπεδα ιριδίου, τα οποία διασκορπίστηκαν στον πλανήτη μας.
Το αποτέλεσμα ήταν να επιταχυνθεί η εξαφάνιση των δεινοσαύρων, η οποία ωστόσο είχε ήδη ξεκινήσει λόγων σοβαρών κλιματικών μεταβολών.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες του Μπέρκλεϊ ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με την χρονική περίοδο εξαφάνισης των δεινοσαύρων αλλά και στοιχεία από τον κρατήρα που σχηματίστηκε από την πτώση του αστεροειδούς και τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα γιγάντια ζώα εξαφανίστηκαν μόλις 33.000 χρόνια μετά την πρόσκρουση, πολύ νωρίτερα δηλαδή συγκριτικά με τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών.

Πηγή: Econews
 http://www.newscientist.com/article/dn23126-dinosaurkilling-asteroid-was-a-twin-terror.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0012821X12007194Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...