Αφιερωμένο στον Φουκώ το doodle της Google
Στον Γάλλο φυσικό Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ αφιερώνει το λογότυπό της σήμερα η Google, τιμώντας τα 194 χρόνια από τη γέννησή του. Το διαδραστικό doodle βασίζεται στο εκκρεμές του Φουκώ, μία επαναστατική μηχανή που κατασκεύασε για να αποδείξει την επίδραση της περιστροφής της Γης και επιτρέπει στους χρήστες να χειριστούν την κινούμενη σφαίρα ανάλογα με το πότε και σε ποιο σημείο θέλουν να βρεθούν πάνω στη Γη.
Ο Φουκώ (18 Σεπτεμβρίου 1819 - 11 Φεβρουαρίου 1868) ήταν Γάλλος φυσικός, γιος ενός εκδότη από το Παρίσι.
Μετά την εκπαίδευση που έλαβε κατ'οίκον και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, σπούδασε Ιατρική την οποία εγκατέλειψε λόγω του φόβου του αίματος και ασχολήθηκε με την Πειραματική Φυσική και ιδίως την Οπτική και είναι υπεύθυνος για σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα της Χημείας, του Ηλεκτρισμού και του Μαγνητισμού. Είναι αυτός που έθεσε τις βάσεις της νεότερης Οπτικής. Το 1855 εργαζόταν ως φυσικός στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού.
Ο Ναπολέων ΙΙΙ τον τίμησε με το αξίωμα της Λεγεώνας της τιμής (Légion d'Honneur) το 1862, ενώ την ίδια χρονιά εκλέχθηκε και μέλος του Bureau des Longitudes. Το 1865 έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών (Παρίσι) και αργότερα μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου η οποία και του απένειμε το μετάλλιο του Κόπλεϋ (1860),ενώ ήταν μέλος και στην Γερμανική ακαδημία επιστημόνων. Υπήρξε επίσης διευθυντής των επιστημονικών εκδόσεων της «Εφημερίδας των Συζητήσεων των Παρισίων» από το 1845.
Οι εργασίες του ιδιαίτερα για την ταχύτητα του φωτός στο «κενό», αέρα και λοιπά διαφανή σώματα, καθώς και οι έρευνές του επί των τηλεσκοπίων, της θερμότητας και των ρευμάτων θεωρούνται κλασσικές ενώ ανακάλυψε και τα ρεύματα Eddy. Αλλά και στον τομέα της Μηχανικής οι ανακαλύψεις του Φουκώ δεν ήταν λιγότερο σημαντικές.
Με το γνωστό «Πείραμα του Φουκώ» ή πείραμα του εκκρεμούς που επεχείρησε το 1851 απέδειξε την περιστροφή της Γης περί τον άξονά της. Επιπλέον μαζί με τον φίλο του Φιζώ, τράβηξαν την πρώτη φωτογραφία του Ήλιου. Η σύγχρονη επιστήμη οφείλει επίσης στον Φουκώ την ανακάλυψη του γυροσκοπίου (1852) καθώς και την θεωρία των γυροσκοπικών φαινομένων. Ο κρατήρας «Φουκώ» στην σελήνη έχει λάβει το όνομά του προς τιμήν του Γάλλου επιστήμονα.
Οι περισσότερες των εργασιών του Φουκώ δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά» της Ακαδημίας των Παρισίων (1847-1869).
Πηγή: Ημερησία Wikipedia
https://www.google.gr/
About Foucault Pendulums - California Academy of Sciences
The Foucault Pendulum - Joe Wolfe, School of Physics UNSW
The Foucault Pendulum - Campus Limpertsberg Site de la Physique
Foucault Pendulum - Wikipedia
Short Foucault Pendulum - The University of Guelph, Department of Physics
Journey in Time: Foucault Pendula - The Franklin Institute
The Foucault Pendulum in Lesson Plans - J.W. Dooley, Millersville University
Foucault Pendulum - Muzeum Mikolaja Kopernika we Fromborku
South Pole Foucault Pendulum - Allan Baker, SSU
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου