Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2014

Η συμβολή των μαθηματικών στη μελέτη της τέχνης

Οι ιστορικοί τέχνης βρίσκουν έναν απρόβλεπτο σύμμαχο στη μελέτη των αριστουργημάτων του παρελθόντος. Κορυφαίοι συντηρητές έργων τέχνης ανακαλύπτουν, με τη συμβολή των μαθηματικών, τα μυστικά που έκρυβαν σπουδαία έργα τέχνης.
Η αρχή έγινε το 2008 όταν οι επιστήμονες, αξιοποιώντας τη μέθοδο φθορισμού ακτίνων Χ – μία μη καταστροφική μέθοδο ανάλυσης στερεών και υγρών σωμάτων – κι έναν αλγόριθμο, αποκάλυψαν το πορτραίτο μιας γυναίκας που κρυβόταν κάτω από το γρασίδι του μεταγενέστερου τοπίου του Βαν Γκογκ, με τίτλο Patch of Grass.

Τα μαθηματικά μπορούν να αξιοποιηθούν με αρκετούς ακόμα τρόπους από τους ερευνητές: αλγόριθμοι θα έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν τα πρωτότυπα έργα από τα πλαστά, να εντοπίζουν ανεπαίσθητες διαφορές σε μια πινελιά, να συγκρίνουν το ύφος ενός καλλιτέχνη με εκείνο ενός άλλου, να αποκαθιστούν φθορές και ξεθωριάσματα. «Αυτό που, πραγματικά, αξίζει να σημειωθεί είναι ότι όλες αυτές οι μη επεμβατικές τεχνικές δεν θα επηρεάζουν καθόλου το έργο τέχνης», λέει ο William Brown, επικεφαλής των συντηρητών στο North Carolina Museum of Art.
Μια ανάλογη μέθοδος βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσει ποια μέρη του περίφημου «φρέσκο» του Giotto di Bondone , Peruzzi Pala έχουν ζωγραφιστεί από τον ίδιο και ποια από τους μαθητές του. Οι ιστορικοί τέχνης αναγνωρίζουν, πλεόν, ότι τα μαθηματικά είναι ένα βασικό εργαλείο, ίσως το πιο αξιόπιστο, στη δύσκολη διαδικασία της αξιολόγησης των έργων τέχνης του παρελθόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...