Venn και διαγράμματα Venn στο doodle της Google

Όλοι γνωρίζουμε τα διάσημα διαγράμματα Venn τα οποία απεικονίζουν σύνολα. Στον άνθρωπο, φιλόσοφο και δάσκαλο της λογικής John Venn, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle καθώς γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από ακριβώς 180 χρόνια.
Έγινε γνωστός για την εισαγωγή του διαγράμματος Venn, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς (λογική, στατιστική, πιθανότητες, επιστήμη των υπολογιστών).
Η πιο συνήθης μορφής του διγράμματος Venn που χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση, καθώς χρησιμεύει σαν μνημονικός κανόνας για σημαντικές σχέσεις μεταξύ των διάφορων πράξεων των συνόλων.

Διάγραμμα Venn είναι μια απεικόνιση συνόλων.

Σε κάθε διάγραμμα Venn υπάρχουν:
ένα ορθογώνιο που συμβολίζει το μεγαλύτερο δυνατό σύνολο που μπορούμε να θεωρήσουμε, ανάλογα με το τί θέλουμε να δείξουμε και συμβολίζεται συνήθως με Ω ή U.
Κλειστές γραμμές, συνήθως καμπύλες και κύκλοι, όπου η επιφάνεια που περικλείουν συμβολίζει το ίδιο το σύνολο.

Στο διάγραμμα Venn η κάθε επιφάνεια που ορίζεται από οποιοδήποτε συνδυασμό γραμμών συμβολίζει ένα σύνολο. Έτσι είναι λάθος να υπάρχει επιφάνεια που δεν αντιστοιχεί σε κάποιο σύνολο.

Μερικές φορές σε ένα διάγραμμα Venn συμβολίζονται μερικά στοιχεία συνόλων με κουκίδες, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από το αντίστοιχο σύμβολο του στοιχείου που απεικονίζουν.

Όλα τα στοιχεία ενός διαγράμματος Venn βρίσκονται μέσα στο ορθογώνιο.
Ήταν μορφωμένος από ιδιωτικούς δασκάλους μέχρι το 1853 όπου πήγε Gonville και Caius College, Cambridge.
Το 1857, πήρε το πτυχίο του στα μαθηματικά και έγινε υπότροφος. Το 1862, επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ως λέκτορας στην ηθική της επιστήμης, τη μελέτη και τη δίδαξε την λογική και θεωρία πιθανοτήτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις