Επέτειος της γέννησης του Srinivasa Ramanujan


Η σημερινή 127η επέτειος γέννησης του σπουδαίου Ινδού μαθηματικού Σρινιβάσα Ραμανουτζάν (1887-1920) γιορτάζεται ως Εθνική Ημέρα Μαθηματικών. Με αυτόν τον τρόπο τιμάται η μνήμη μιας πραγματικής ιδιοφυΐας.
Ενός ανθρώπου, που αν και έζησε έναν δύσκολο και σύντομο βίο, κατάφερε να αποκαλύψει το εύρος ενός σπάνιου ταλέντου. Παρά την ελάχιστη τυπική εκπαίδευση στα καθαρά μαθηματικά, έμεινε στην ιστορία ως ο σπουδαιότερος μαθηματικός της Ινδίας, επιδεικνύοντας σημαντικά επιτεύγματα στους τομείς της μαθηματικής ανάλυσης, στη θεωρία αριθμών, τις απειροστικές σειρές και τα συνεχή κλάσματα.
Η διαδρομή του από ένα μικρό χωριό της Ινδίας στο Κέιμπριτζ είναι αξιοσημείωτη. Τον χειμώνα του 1913, μια νύχτα του Ιανουαρίου, δύο φημισμένοι μαθηματικοί του Cambridge, o G. H. Hardy και ο J. E. Littlewood άρχισαν να μελετούν σε μια αίθουσα του Trinity College ένα χειρόγραφο με μαθηματικούς τύπους που είχε φτάσει το πρωί της ίδια μέρας στην αλληλογραφία του G. H. Hardy. Αποστολέας του χειρογράφου ήταν ένας 25χρονος Ινδός βραχμάνος, ο υπάλληλος Σρινιβάσα Ραμανουτζάν που κατοικούσε στο Μαντράς και ισχυριζόταν ότι ήταν αυτοδίδακτος μαθηματικός.
Οι δύο κορυφαίοι μαθηματικοί του Cambridge κατανόησαν, σχεδόν αμέσως ότι το χειρόγραφο που μελετούσαν ανήκε σε ένα προικισμένο μυαλό: «μια ματιά ήταν αρκετή για να αντιληφθείς ότι ήταν γραμμένο από έναν μαθηματικό υψηλού επιπέδου». Για αυτό και ο Hardy δεν άργησε να καλέσει τον Ραμανουτζάν στο Cambridge.
Ο Ραμανουτζάν υπήρξε ένας από τους παραγωγικότερους μαθηματικούς της εποχής του, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι στα σημειωματάρια του βρέθηκαν περίπου 3900 θεωρήματα, ενώ η προσφορά του στην επιστήμη θεωρείται ισάξια με εκείνη των κορυφαίων, επίσης, μαθηματικών, Χίλμπερτ, Γκάους και Οϊλερ.
Παρακολουθήστε στην αγγλική γλώσσα ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του κορυφαίου Ινδού μαθηματικού.
                          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις