Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Τρελός επιστήμονας καίει καρδιές

Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας επιστήμονας μια μοναχική μέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Για παράδειγμα, να κάψει καραμέλες σε σχήμα καρδιάς χρησιμοποιώντας χλωρικό κάλιο.
         

Βίντεο με το θεαματικό πείραμα αναρτήθηκε στο YouTube από τον NurdRage, έναν Καναδό χημικό διάσημο για τις επιδείξεις του.
Εντυπωσιακές, έντονες φλόγες ξεπηδούν από τον δοκιμαστικό σωλήνα όταν ο NurdRage ρίχνει καραμέλες και ζαχαρωτά μέσα σε λιωμένο χλωρικό κάλιο.
Η άκρως οξειδωτική ουσία, με τη χημική φόρμουλα KClO3, περιέχει οξυγόνο που αντιδρά με οποιοδήποτε καύσιμο υλικό ταχύτερα από ό,τι το οξυγόνο της ατμόσφαιρας.
Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που χρησιμοποιείται σε εκρηκτικά και πυροτεχνήματα, καθώς και για την παραγωγή οξυγόνου σε διαστημικά σκάφη. Μάλιστα η πυρκαγιά που απείλησε τον ρωσικό διαστημικό σταθμό MIR το 1997 αποδόθηκε σε ατύχημα με χλωρικό κάλιο.
Από το 2005, μια μικρή ποσότητα χλωρικού καλίου που συνδυάζεται με ρετσίνι και την πρωτεΐνη του γάλακτος λακτόζη χρησιμοποιείται για την παραγωγή του «λευκού καπνού» που σηματοδοτεί την εκλογή νέου Πάπα.
Ο NurdRage έχει επινοήσει κι άλλες χρήσεις για την οξειδωτική ουσία. Μεταξύ άλλων, έχει αποτεφρώσει μια κατσαρίδα χωρίς να αφήσει σχεδόν κανένα ίχνος.
Σε ένα άλλο πείραμα που ταιριάζει στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, ο NurdRage είχε σπάσει αληθινές καρδιές με υγρό άζωτο.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...