Επέτειος για τον Κύβο του Ρούμπικ

Η μεγάλη χαρά που νιώθουν όσοι ασχολούνται με τη λύση περίπλοκων παζλ είναι γνώριμη σε όσους κατάφεραν κάποια στιγμή στη ζωή τους να λύσουν το συναρπαστικότερο και δυσκολότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως : τον περίφημο Κύβο του Ρούμπικ.
Το 2015 είναι η χρονιά στην οποία συμπληρώνονται 40 χρόνια από την κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας του δημοφιλούς παιχνιδιού που προσπαθούν να λύσουν, με ευφάνταστους τρόπους ή σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μαθηματικοί και λάτρεις των παζλ σε όλο τον κόσμο.
Όλα ξεκίνησαν το 1974 όταν ο Ούγγρος γλύπτης και καθηγητής αρχιτεκτονικής Ένρο Ρούμπικ επινόησε, στο πλαίσιο μιας εργασίας με καλλιτεχνικό θέμα που είχε αναθέσει στους φοιτητές του, τον πολύχρωμο κύβο. Μέσα σε μερικές βδομάδες τελειοποίησε την αρχική ιδέα, η οποία πήρε την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα : στον κύβο του Ρούμπικ κάθε μία από τις έξι έδρες καλύπτεται από εννιά αυτοκόλλητα με έξι χρώματα, το λευκό, το κόκκινο, το κίτρινο, το πράσινο, το μπλε και το πορτοκαλί. Η λειτουργία ενός έξυπνου μηχανισμού περιστροφής επιτρέπει σε κάθε έδρα να περιστρέφεται ανεξάρτητα από τις άλλες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χρώματα. Η λύση του παζλ απαιτεί κάθε έδρα του κύβου να καλύπτεται αποκλειστικά από αυτοκόλλητα του ίδιου χρώματος.



Ο Ρούμπικ το ονόμασε αρχικά την κατασκευή του «Μαγικό Κύβο». Όταν πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, 5000 χιλιάδες κύβοι εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικούς μόνο μήνες. Η φήμη του Μαγικού Κύβου άρχισε να εξαπλώνεται θεαματικά το 1978, ύστερα από την παρουσίασή του στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών, ενώ σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, περισσότεροι από 350 εκατομμύρια κύβοι είχαν πουληθεί παγκοσμίως.

          



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις