ESA Euronews: «Ευκλείδης», το CERN και η …σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος

Από την επίσκεψή μας στο CERN το 2014
Είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι όλα όσα βλέπουμε γύρω μας από τον πλανήτη Γη μέχρι τους μακρινούς γαλαξίες αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του σύμπαντος.Το υπόλοιπο είναι είτε σκοτεινή ενέργεια είτε σκοτεινή ύλη.Τι γνωρίζουμε,άραγε, για αυτά τα απροσδιόριστα συστατικά του σύμπαντος;

Η απλή απάντηση είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλά για την σκοτεινή ύλη και ακόμη λιγότερο για τη σκοτεινή ενέργεια. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει πολύ σύντομα, χάρη στην πρωτοποριακή έρευνα που έγινε από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και του CERN, το σπίτι του κύριου επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.
Η ανακάλυψη εδώ και τρία χρόνια του μποζονίου Higgs έβαλε τους ερευνητές σε ένα ταξίδι ανακάλυψης στη σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος.

Θα θέσουν σε λειτουργία το κολοσσιαίο επιταχυντή σε πλήρη ισχύ και αυτό είναι που δίνει αισιοδοξία για νέες αποκαλύψεις για τη σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη "ακόμη και κατά τις πρώτες ημέρες, αν όχι τις πρώτες εβδομάδες."
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία κατασκευάζει ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο ,τον Ευκλείδη,ο οποίος θα παρακολουθεί πώς η βαρύτητα της σκοτεινής ύλης επηρεάζει τους γαλαξίες, και πώς η σκοτεινή ενέργεια προωθεί την επέκταση του σύμπαντος μας.
Για να μάθετε περισσότερα για τα μυστήρια του σύμπαντος που μπορούν να μας αποκαλυφθούν από τα δύο αυτά προγράμματα παρακολουθείστε το βίντεο.

Πηγή; ESA

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις