Nέες εικόνες από τον Πλούτωνα

Τις πρώτες νέες του εικόνες από τον Πλούτωνα απέστειλε το διαστημόπλοιο New Horizons της NASA, καθώς το σκάφος πλησιάζει τον πλανήτη- νάνο.Αν και ο Πλούτωνας αποτελεί ακόμη μία κουκκίδα, μαζί με το μεγαλύτερο φεγγάρι του, τον Χάροντα, αξίζει να σημειωθεί πως οι εικόνες προέκυψαν στην 109ηεπέτειο της γέννησης του Κλάιντ Τόμπο, ο οποίος ανακάλυψε τον μακρινό αυτόν κόσμο το 1930.
Το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 203 εκατ. χιλιομέτρων από τον Πλούτωνα όταν άρχισε να τραβάει φωτογραφίες. Οι νέες εικόνες, που ελήφθησαν με το Long Range Reconnaissance Imager (LORPI) στις 25 και στις 27 Ιανουαρίου είναι οι πρώτες που αποκτώνται κατά την προσέγγισή του στον πλανήτη-νάνο, η οποία θα έχει ως αποκορύφωμα ένα κοντινό πέρασμα από τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του στις 14 Ιουλίου.
Μέσα στους επόμενους μήνες, το LORPI θα τραβήξει εκατοντάδες φωτογραφίες του Πλούτωνα με φόντα τα άστρα με στόχο τη βελτίωση των εκτιμήσεων για την απόσταση μεταξύ του σκάφους και του πλανήτη-νάνου. Αν και εκ πρώτης όψεως ο Πλούτωνας και τα φεγγάρια του δεν φαίνονται παρά ως κουκκίδες, οι εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προγραμματισμό των απαραίτητων ελιγμών που απαιτούνται για όσο το δυνατόν καλύτερη προσέγγιση.
Υπενθυμίζεται ότι το New Horizons είχε εκτοξευτεί στις 19 Ιανουαρίου του 2006 και πλησιάζει τον πλανήτη- νάνο με ταχύτητα περίπου 50.000 χλμ/ ώρα, ενώ έχει ήδη καλύψει απόσταση 4,8 δισ. χιλιομέτρων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις