CERN: Τεχνικό πρόβλημα καθυστερεί την έναρξη των συγκρούσεων στον LHC


Από λίγες μέρες έως αρκετές εβδομάδες θα καθυστερήσει η επαναλειτουργία του μεγάλου επιταχυντή αδρονίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), καθώς λίγο πριν δοθεί το σήμα για να μπει μπροστά το μεγαλύτερο μηχάνημα στον κόσμο, διαπιστώθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα.
Συγκεκριμένα, ένα βραχυκύκλωμα στην ηλεκτρική καλωδίωση ενός από τους μεγάλους και ισχυρούς μαγνήτες, οι οποίοι καθοδηγούν τις δέσμες των συγκρουόμενων σωματιδίων και επιτρέπουν την ψύξη του επιταχυντή σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμούς Κελσίου).
Το συμβάν ξύπνησε μνήμες από το 2008, όταν λίγο μετά την πανηγυρική έναρξη λειτουργίας του, μια σοβαρή τεχνική βλάβη είχε οδηγήσει σε μακράς διάρκειας διακοπή των εργασιών του, εωσότου αποκατασταθεί το πρόβλημα. Τώρα, τουλάχιστον, η ζημιά έγινε έγκαιρα αντιληπτή.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στα μέσα αυτής της εβδομάδας επρόκειτο -μετά από σχεδόν δύο χρόνια διακοπής για τεχνική συντήρηση και αναβάθμιση του εξοπλισμού- να κυκλοφορήσουν ξανά οι πρώτες δέσμες σωματιδίων (πρωτονίων) μέσα στον υπόγειο επιταχυντή μήκους 27 χιλιομέτρων, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Το CERN έκανε γνωστό ότι, αφού ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση της βλάβης, θα ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία επαναλειτουργίας του επιταχυντή. Διαβεβαίωσε πάντως ότι η επίπτωση δεν θα είναι σοβαρή για τις εργασίες και τους φιλόδοξους στόχους του κατά τη νέα περίοδο 2015-2018.
«Όλες οι ενδείξεις είναι καλές για μια σπουδαία δεύτερη περίοδο. Βλέποντας την ευρύτερη εικόνα των πραγμάτων, μια καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην αναζήτηση της ανθρωπότητας για την κατανόηση του σύμπαντος, δεν είναι παρά ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του CERN, Γερμανός φυσικός Ρολφ Χόγιερ. Από την πλευρά τους πάντως, πολλοί επιστήμονες του CERN δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την αναπάντεχη καθυστέρηση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις