Η χημεία στην κουζίνα!
Αν δεν έχετε τίποτα καλύτερο να κάνετε το βράδυ.... |
Η κουζίνα μας είναι ένας υπέροχος χώρος για να κάνουμε πειράματα!
Σας προτείνω λοιπόν να κάνετε το παρακάτω πείραμα στο σπίτι σας. Θα περάσετε υπέροχα!
Υλικά
κόκκινο λάχανο
λευκό οινόπνευμα ( μπορείτε να πάρετε και το φτηνό με 70% αιθυλική αλκοόλη )
δοκιμαστικοί σωλήνες ή διαφανή βαζάκια ή διαφανή ποτηράκια
λεμόνι
πορτοκάλι
μαγειρική σόδα, αμμωνία
1 λεκάνη
γάντια μίας χρήσης
μαχαίρι
απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι
οδοντόκρεμα
ασπιρίνι
ξύδι
Βήματα
1. Σε μία λεκάνη βάζουμε κομμένο το κόκκινο λάχανο και προσθέτουμε λευκό οινόπνευμα. Ζυμώνουμε το μείγμα ώστε το κόκκινο λάχανο να βγάλει ζουμί.
2. Μαζεύουμε σε ένα δοχείο το κόκκινο ζουμί από το λάχανο και το μοιράζουμε σε δοκιμαστικούς σωλήνες ή σε διαφανή βαζάκια.
3. Προσθέτουμε λεμόνι στον ένα δοκιμαστικό σωλήνα. Τι παρατηρούμε; Γιατί άλλαξε το χρώμα;
4. Προσθέτουμε μαγειρική σόδα ή αμμωνία σε δεύτερο δοκιμαστικό σωλήνα. Τι παρατηρούμε; Γιατί άλλαξε το χρώμα;
5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην κουζίνα μας όπως φρούτα, ξύδι, απορρυπαντικά , οδοντόκρεμα, ασπιρίνι, αντιόξινο για το στομάχι κτλ. Καταγράφουμε την αλλαγή στο κόκκινο χρώμα από το λάχανο. Κατατάσσουμε τις ουσίες που προσθέσαμε ανάλογα με το χρώμα που πήρε το κόκκινο λάχανο. Εμείς βάλαμε στη σειρά τα ποτήρια και από πίσω βάλαμε την ουσία που προσθέσαμε μέσα στον δείκτη ώστε να είναι πιο εύκολη η μελέτη.
και λίγη περισσότερη χημεία . ..
Οξύ : ένωση που απελευθερώνει ιόντα υδρογόνου όταν διαλύεται στο νερό πχ λεμόνι, ξύδι
Βάση : ένωση που εξουδετερώνει ένα οξύ πχ. αμμωνία
Δείκτης : αλλάζει χρώμα παρουσία οξέος ή βάσης πχ κόκκινο λάχανο
ph: μέτρο της οξύτητας ή της αλκαλικότητας μίας ουσίας.
Διάρκεια πειράματος : 45 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 3/5
Εφαρμογή : Φυσική Στ' Δημοτικού Οξέα - Βάσεις - Άλατα, Χημεία Γ' Γυμνασίου Οξέα - Βάσεις, Χημεία Α' Λυκείου Οξέα - Βάσεις - Δείκτες
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου