Tesla: Ο εφευρέτης της ηλεκτρικής εποχής

O Νίκολα Τέσλα (1856-1943), ο Σερβοκροάτης εφευρέτης, μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς στην ιστορία της επιστήμης.
Η συμβολή του στην ηλεκτρική επανάσταση, η οποία μεταμόρφωσε την καθημερινή ζωή στο γύρισμα του 20ου αιώνα, υπήρξε τεράστια. Το ανήσυχο πνεύμα του εκφράστηκε μέσα από εφευρέσεις, ευρεσιτεχνίες αλλά και από το θεωρητικό του έργο. Επιτεύγματα που έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας εναλλασσόμενου ρεύματος και άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

                                                                    
Την λαμπερή προσωπικότητα του Νίκολα Τέσλα προσεγγίζει με πρωτότυπο τρόπο ο ιστορικός W. Bernard Carlson, από το Πανεπιστήμιο της Virginia, στο βιβλίο του, Tesla: Inventor of the Electrical Age. Η βιογραφία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Princeton University Press.
Ο Τέσλα υπήρξε ακόμα, όπως και ο ανταγωνιστής του Τόμας Έντισον, ένας από τους επιστήμονες που απολάμβανε τα δώρα της διασημότητας στην Αμερική, την αποδοχή των μελών της υψηλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης και την παρέα άλλων διασημοτήτων της εποχής, όπως εκείνη του συγγραφέα Μαρκ Τουαίην. Γεγονός, που τού επέτρεψε να καλλιεργήσει επιμελώς τη δημόσια εικόνα της εκκεντρικής ιδιοφυΐας. Ακόμα και στο τέλος της ζωής του, όταν ζούσε μέσα στη φτώχεια, υποδεχόταν τους δημοσιογράφους για να παραχωρήσει την καθιερωμένη, ετήσια, συνέντευξη την ημέρα των γενεθλίων του, υποσχόμενος καινούργιες εντυπωσιακές ανακαλύψεις.
Ο εκκεντρικός βίος του Νίκολα Τέσλα έχει καταγραφεί, όμως, και σε άλλες εκδόσεις. Η νέα προσέγγιση, σε αυτή τη βιογραφία, επιχειρεί να δει τη ζωή του επιστήμονα πέρα από τη λάμψη της προσωπικότητάς του. Ο συγγραφέας, αξιοποιώντας πρωτότυπα έγγραφα, δεν εξετάζει μόνο τους τρόπους που ο Τέσλα επέλεγε να συντηρεί τη διασημότητά του, αλλά ενδιαφέρεται για την ουσία των εφευρέσεων του μέσα στο πολιτιστικό και τεχνολογικό περιβάλλον της εποχής του. Για να σκιαγραφήσει, τελικά, το πορτραίτο ενός επιστήμονα που κατάφερε να συνδυάσει με μαεστρία στον επαγγελματικό βίο και τη δημόσια εικόνα του στοιχεία από τη μυθοπλασία, την επιστήμη και την τέχνη της ψευδαίσθησης.

                           


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις