Η μοίρα του σύμπαντος


Την ποιητική διάσταση της γέννησης αλλά και του θανάτου του σύμπαντος παρουσιάζει η δημοσιογράφος Maria Popova σε δημοσίευμά της στο ηλεκτρονικό περιοδικό Brain Pickings. Ανακαλεί την έννοια μιας λυρικής συμμετρίας, συνδυάζοντας τα λόγια του ποιητή και πεζογράφου Ράινερ Μαρία Ρίλκε (1875 -1926) για το θάνατο, καθώς και επιστημονικές πληροφορίες για τον σταδιακό αφανισμό του σύμπαντος.

Ο θάνατος, σύμφωνα με τα γραφόμενα του Ρίλκε σε μια λυρική επιστολή του 1923, είναι ο φίλος μας, ακριβώς επειδή μάς υπενθυμίζει με απόλυτο και παθιασμένο τρόπο όλα αυτά που είναι εδώ, κάθε τι το φυσικό, αυτό που είναι η αγάπη. Ο σπουδαίος ποιητής με τα αθάνατα λόγια, τονίζει η Maria Popova, συμπυκνώνει στην ποίησή του, με ποικίλους τρόπους, τη γέννηση του σύμπαντος και τον οριστικό του θάνατο, αλλά και τη μυστηριώδη κοσμική αναλαμπή ανάμεσα σε αυτά τα δύο φαινόμενα.
Το ίδιο θέμα, από διαφορετική οπτική γωνία, απασχολεί και τη νοτιοαφρικανή κοσμολόγοRenée Hložek στο βίντεο κινουμένων σχεδίων που δημιούργησε για λογαριασμό της σειράς σύντομων μαθημάτων TED-Ed. Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παραθέτει αναφέρεται στην άποψη που υποστηρίζει ότι τα συστατικά του σύμπαντος μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην μοίρα του: «Μπορούμε να προβλέψουμε πώς το σύμπαν θα αλλάξει σε βάθος χρόνου αν υπολογίσουμε τις ποσότητες ή τις ενεργειακές πυκνότητες των διαφόρων συστατικών του, σήμερα» λέει, εκτός των άλλων, η Renée Hložek.

Δείτε το βίντεο


Πηγή Brain Pickings Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις