Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2015

Η μουσική των μαθηματικών


Μια εξαιρετική ευκαιρία για μάθηση προσφέρει αυτό το φθινόπωρο στους φοιτητές του το Πανεπιστήμιο Franche-Comté στην Μπεζανσόν.
Μια ομάδα δημιουργικών ανθρώπων οργανώνει σειρά διαλέξεων και συναυλιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα που είναι αφιερωμένες στη δημιουργική συνάντηση της μουσικής με τα μαθηματικά. Σε συνεργασία με το Ωδείο και τον ραδιοφωνικό σταθμό του πανεπιστημίου ξεκινούν μια σειρά μαθημάτων για να διερευνήσουν τις σχέσεις της σύγχρονης μουσικής με τη μαθηματική επιστήμη.
Η έναρξη του προγράμματος γίνεται σήμερα στον συναυλιακό χώρο του πανεπιστημίου με τη συνάντηση του ακορντεονίστα Jonas Kocher και του μουσικού Olivier Toulemonde, σε μια συναυλία αυτοσχεδιαστικής μουσικής με ακουστικά αντικείμενα.
Ο μουσικός αυτοσχεδιασμός αποτελεί, σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος, γόνιμο πεδίο και έχει αρκετές συγγένειες με τη μαθηματική έρευνα, αν και αρκετοί μουσικοί και επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να τις προσδιορίσουν.
Η πρωτοβουλία επιχειρεί, επίσης, να ζωηρέψει τον προβληματισμό γύρω από τη γλώσσα και την πρακτική των δύο κλάδων. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά στερεότυπα: τα μαθηματικά φέρουν την εικόνα μιας πολύ αυστηρής και άκαμπτης επιστήμης, ενώ η μουσική συνδέεται αυτομάτως με την ευαισθησία. Ωστόσο, η ιστορία των μαθηματικών είναι φτιαγμένη μέσα από ποικίλες, παραπλανητικές διαδρομές και από τη βούληση να αναιρεί τις προκαθορισμένες αντιλήψεις. Αυτή είναι, εξάλλου, και η φύση του αυτοσχεδιασμού», εξηγεί στην εφημερίδα l’Est Républicain, ο μουσικός και εμπνευστής του προγράμματος Olivier Toulemonde. Και καταλήγει: «Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι η σύγχρονη μουσική δεν αφορά μόνο τους ειδικούς. Δεν χρειάζεται να σπουδάζετε μαθηματικά ή μουσικολογία για να ακολουθήσετε το πρόγραμμά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...