Κορυφαία διάκριση στον Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Δαφέρμο


Με μια κορυφαία μαθηματική διάκριση τιμάται το 2016 ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Δαφέρμος, καθηγητής, επί αρκετά χρόνια, στην έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του αμερικανικού πανεπιστημίου Brown. Ο καθηγητής διακρίνεται με το«Βραβείο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Nobert Wiener» για το θεμελιώδες έργο του στις Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και στη Φυσική του Συνεχούς.Χαρακτηριστικό στοιχείο της προσέγγισης του Κωνσταντίνου Δαφέρμου στην επιστήμη, θεωρείται ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζει τη βαθιά γνώση στα ζητήματα που ερευνά με τον υψηλό βαθμό μαθηματικής ακρίβειας. Γεγονός που τον κατατάσσει στους κορυφαίους ειδικούς του κόσμου στη θεωρία των Νόμων Διατήρησης. Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι αυτοί οι θεμελιώδεις νόμοι εκφράζουν με μαθηματικούς όρους το δεδομένο ότι, μέσα σε ένα απομονωμένο φυσικό σύστημα, ορισμένες ποσότητες δεν μεταβάλλονται όταν ο χρόνος περνά ή όταν η θέση του συστήματος αλλάζει. Στα παραδείγματα αυτών των διαπιστώσεων περιλαμβάνονται η διατήρηση της ενέργειας και της ορμής.
Στα επιτεύγματά του ξεχωρίζουν: η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της θεωρίας των Μη Γραμμικών Νόμων Διατήρησης, η καθιέρωση καινοτόμων, νέων μεθόδων και ο τρόπος που εφάρμοσε αυτή τη θεωρία σε τομείς όπως η Μηχανική του Συνεχούς, η Δυναμική Αερίων και η Μη Γραμμική Ελαστικότητα. Γενικότερα, το έργο του πάνω στις μαθηματικές πτυχές της θερμομηχανικής έχει επηρεάσει ποικιλοτρόπως την επιστήμη. Γεγονός που επισημαίνουν οι κορυφαίοι συνάδελφοί του Gui-Qiang G. Chen και Αθανάσιος Τζαβάρας, σημειώνοντας: «Η δουλειά του διακρίνεται, σαφώς, από την κατανόηση των θεμελιωδών ζητημάτων της Φυσικής του Συνεχούς και του ρόλου τους στην ανάπτυξη νέων τεχνικών μαθηματικής ανάλυσης».
Ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος έχει διατελέσει, επίσης, Διευθυντής στο Lefschetz Center for Dynamical Systems, βοηθός Καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Cornell, ενώ ήταν μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Έλαβε το πτυχίο του Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στη βιβλιογραφία με το ερευνητικό του έργο στην περιοχή της Μηχανικής και των Διαφορικών Εξισώσεων με αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις και επιστημονικά βιβλία, ενώ επίσης είναι μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών. Έχει λάβει πολυάριθμα διεθνή βραβεία για το έργο του και έχει ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις