Ζωγραφική και μουσική από το Διάστημα


Η «Έναστρη Νύχτα», το έργο τέχνης που φιλοτέχνησε το 1889 ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, ανήκει στα έργα που εξάπτουν τη φαντασία των φιλότεχνων και των επιστημόνων. Κάποιοι από τους τελευταίους αναγνωρίζουν στην επιφάνεια του έργου χαοτικές δίνες που ακολουθούν την κλιμάκωση Κολμογκόροφ, ενώ δεν είναι λίγοι οι δημιουργοί που προσπαθούν να ζωγραφίσουν ξανά, με δικό τους τρόπο, το αριστουργηματικό έργο του Βαν Γκογκ.
Ο τρόπος που διάλεξε, πάντως, να αναπαραστήσει τον πίνακα ο διδακτορικός φοιτητής αστρονομίας Alex Parker ανήκει στους πιο ευφάνταστους. Ο Parker κατάφερε να αναδημιουργήσει πειστικά το έργο, συνθέτοντας φωτογραφίες του διαστήματος που έχει τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο φοιτητής αξιοποίησε τις δυνατότητες ενός ψηφιακού προγράμματος επεξεργασίας εικόνων για να φτιάξει το έργο τέχνης, χρησιμοποιώντας τις 100 καλύτερες φωτογραφίες που έφτασαν από το διάστημα μέσω του Hubble.



«Η ιδέα να δημιουργήσω εκ νέου τον πίνακα ήρθε στο μυαλό μου στην επέτειο των 22 χρόνων από τη δημιουργία του Hubble. Σκέφτηκα ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσω την επέτειο» λέει ο Parker. Το ενδιαφέρον του δεν περιορίζεται μόνο στη διαστημική φωτογραφία και τη ζωγραφική. Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του συνδέεται με τη μουσική. Στο βίντεο που ακολουθεί ακούμε το μουσικό έργο με τίτλο «Supernova Soanata». O Parker χρησιμοποιεί τους ήχους δύο μουσικών οργάνων – ενός πιάνου και ενός όρθιου μπάσου – για να παρουσιάσει μια μουσική σύνθεση της οποίας η ένταση και το τονικό ύψος βασίζονται σε πληροφορίες που προέρχονται από το διάστημα, κυρίως από τις λάμψεις και το φως των αστεριών που πεθαίνουν.

Πηγή: Θαλής και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις