Ο Ντόναλντ στη χώρα των μαθηματικών

Το 1959, η Ντίσνεϊ παρουσίασε στη διάσημη σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ Ντακ ένα ασυνήθιστο επεισόδιο, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη μαγεία των μαθηματικών.
Είχε τίτλο, Donald in Mathmagic Land (Ο Ντόναλντ στη χώρα της Μαθημαγείας), στο οποίο δημοφιλής ήρωας ανακαλύπτει την ομορφιά των μαθηματικών και αντιλαμβάνεται ότι το ενδιαφέρον τους δεν περιορίζεται στους αριθμούς. Το φιλμ διανεμήθηκε στους εκπαιδευτικούς για να το προβάλουν στα σχολεία και έκτοτε έγινε ένα από τα αγαπημένα εκπαιδευτικά φιλμ κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται μέχρι σήμερα.
Ξαφνικά, ο Ντόναλντ, από ένα αεικίνητο, πονηρό και ανυπόμονο παπί που λατρεύει τη δράση, μεταμορφώνεται, για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού φιλμ, σε ένα φιλομαθές πλάσμα που κατανοεί πόσο χρήσιμα και διασκεδαστικά είναι τα μαθηματικά. Ο ήρωας της Ντίσνεϊ ανακαλύπτει τη δύναμη και την ομορφιά της Χρυσής Τομής, εντοπίζοντας αρχικά τα ίχνη της στο πεντάγραμμο, ενώ αργότερα την αναγνωρίζει σε κτίρια, όστρακα, πίνακες ζωγραφικής και στη φύση. Το συναρπαστικό του ταξίδι στη μαθηματική επιστήμη συνεχίζεται όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα μυστικά του κύκλου και του τριγώνου, καθώς και όταν παρατηρεί δεκάδες εφευρέσεις και τις μαθηματικές προεκτάσεις τους σε μεγεθυντικούς φακούς, τροχούς, γρανάζια, τηλέφωνα και πλανητικές τροχιές.

Δείτε το φιλμ με ελληνικούς υπότιτλους

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις