Εντοπίστηκε το Philae !


Εντοπίστηκε το Philae στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko!!
Ένα μήνα πριν το τέλος της αποστολής, η κάμερα υψηλής ανάλυσης OSIRIS της Ροζέτας, εντόπισε τον προσεδαφιστή Philae, σφηνωμένο σε μια χαράδρα και σε θέση που δεν του επέτρεπε την επικοινωνία.
Το ευρωπαϊκό διαστημικό ρομπότ Philae, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί στον κομήτη 67P μετά την επεισοδιακή προσεδάφισή του, το Νοέμβριο του 2014, εντοπίστηκε από μια κάμερα του μητρικού διαστημικού οχήματος Rosetta, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
«Λιγότερο από ένα μήνα πριν από το τέλος της αποστολής Rosetta, η κάμερα υψηλής ανάλυσης του διαστημικού σκάφους αποκάλυψε ότι το ρομπότ Philae έχει σφηνώσει σε ένα σκοτεινό ρήγμα του κομήτη 67P», ανέφερε στον ιστότοπό της η ESA.
Η ανακάλυψη πάντως «δεν αλλάζει τίποτα» για το ρομπότ-εργαστήριο, η αποστολή του οποίου έχει ολοκληρωθεί.
Από τις 27 Ιουλίου η Rosetta είχε σταματήσει τις προσπάθειές της να επικοινωνήσει ξανά με το ρομποτάκι, το οποίο έχει σιγήσει από το καλοκαίρι του 2015.
Η κάμερα Όσιρις πλησίασε σε απόσταση 2,7 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του κομήτη για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία που δείχνει καθαρά το ρομπότ και δύο από τα τρία σκέλη προσγείωσης.
«Το Philae βρίσκεται στη βάση ενός απόκρημνου βράχου», δήλωσε ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του σχεδίου Rosetta στη CNES, τη γαλλική διαστημική υπηρεσία.
Μετά την ιστορική προσεδάφισή του στον κομήτη, στις 12 Νοεμβρίου 2014, και αφού αναπήδησε αρκετές φορές, το ρομποτάκι κατέληξε σε ένα ρήγμα, πεσμένο στο πλάι, με το ένα πόδι στον αέρα και τις κεραίες του σε οριζόντια θέση. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ήταν αδύνατον να επικοινωνήσει με το μητρικό σκάφος, αφού έσβησαν οι μπαταρίες του.
Στις 30 Σεπτεμβρίου η Rosetta, που συνοδεύει το Philae στο ταξίδι του τα δύο τελευταία χρόνια, θα αρχίσει να κατεβαίνει προς τον κομήτη και θα προσεδαφιστεί ελεγχόμενα. Αυτό θα είναι το τέλος της διαστημικής περιπέτειάς της.

http://blogs.esa.int/rosetta/2016/09/05/philae-found/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις