Από το διάστημα στην… Κρήτη – Γιατί οι Ρώσοι αστροναύτες προτιμούν το ελληνικό νησί


Υπάρχει κάτι καλύτερο για έναν αστροναύτη, μετά από ένα ταξίδι μακράς διάρκειας στο διάστημα, από το να επιστρέφει πίσω στο σπίτι του; Από ο,τι φαίνεται υπάρχει, αφού η Κρήτη αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό αποκατάστασης των Ρώσων αστροναυτών, μετά από τις αποστολές τους!
Οι κοσμοναύτες Ολεγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν, μετά από την εξάμηνη παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό γύρισαν πίσω Γη και οδηγήθηκαν κατευθείαν στην Κρήτη, ώστε να περάσουν την διαδικασία αποκατάστασης, στις ιδανικές συνθήκες του νησιού. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη φιλοξενεί αστροναύτες, αφού στο παρελθόν έχουν υπάρξει και άλλες ρωσικές αποστολές που έκαναν μια τελευταία στάση στο νησί, πριν γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Η Κρήτη φαίνεται πως αποτελεί νούμερο ένα επιλογή για τους Ρώσους αστροναύτες, κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις των δύο ανδρών κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υποδοχής τους σε ξενοδοχείο της Γεωργιούπολης, από τις τοπικές αρχές. Οι δυο τους μίλησαν με ιδιαίτερα θερμά λόγια για το νησί, χαρακτηρίζοντας το ως «αγαπημένο προορισμό», καθώς, όπως είπαν, διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για την αποκατάσταση της υγείας των κοσμοναυτών, όταν επιστρέφουν στη γη από το διάστημα.
Η συγκεκριμένη αποστολή Ρώσων κοσμοναυτών στην Κρήτη, είναι η τρίτη κατά σειρά, με συντονιστή του σχετικού προγράμματος αποκατάστασης υγείας Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα, τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.
Τους δύο άνδρες υποδέχτηκε στην Κρήτη ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, που οι Ρώσοι κοσμοναύτες επιλέγουν το νησί για να πραγματοποιήσουν το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους, μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα. Η Κρήτη, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η επίσκεψη, η διαμονή των Ρώσων κοσμοναυτών στο νησί μας, προσφέρει μεγάλη προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία, στην ανατολική Ευρώπη».
Ο κ. Αρναουτάκης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα από την Κρήτη, βιβλία για τον πολιτισμό της, την ιστορία της, αλλά και συσκευασίες με παρθένο ελαιόλαδο. Οι κοσμοναύτες από την πλευρά τους, χάρισαν στον περιφερειάρχη, αλλά και στους παριστάμενους εκπροσώπους φορέων, μια φωτογραφία του διαστημοπλοίου με το οποίο ταξίδεψαν στο διάστημα, όπως επίσης φωτογραφικό υλικό με λήψεις από το διάστημα.
Οι Ολεγκ Σκρίποτσκα και Αλεξέι Οβτσίνιν ανέφεραν στον περιφερειάρχη και στους εκπροσώπους των αρχών: «Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί, το βλέπουμε από το διάστημα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το επισκεπτόμαστε και απολαμβάνουμε την φιλοξενία και τις ομορφιές του». Στόχος, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο Θανάσης Αυγερινός, είναι ο αριθμός των κοσμοναυτών που έρχονται στην Κρήτη να αυξάνει κάθε χρόνο και το νησί να καταστεί κέντρο αποκατάστασης υγείας των κοσμοναυτών.
Οι δύο άνδρες θα παραμείνουν 21 ημέρες στην Κρήτη και μετά την περιοχή των Χανίων θα εγκατασταθούν στη Χερσόνησο Ηρακλείου, από όπου ξεκίνησε η υποδοχή του προγράμματος αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών το 2015. Ήδη, έχουν επισκεφθεί την πόλη των Χανίων, το Ρέθυμνο, το μουσείο της Ελεύθερνας, ενώ συμμετείχαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γιούρι Γκαγκάριν, στο Ηράκλειο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις