Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Οι Αμερικανικές σημαίες στη Σελήνη στέκουν ακόμα αλλά ξέβαψαν

Αν πιστεύετε τη θεωρία ότι οι Αμερικανοί δεν πάτησαν ποτέ στη Σελήνη, ορίστε μια ευκαιρία να το ξανασκεφτείτε: οι τελευταίες δορυφορικές παρατηρήσουν δείχνουν ότι οι αμερικανικές σημαίες στέκουν ακόμα στο φεγγάρι, αν και πιθανότατα είναι πλέον κάτασπρες.
Ο δορυφόρος LRO της NASA, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη από το 2009, μετέδωσε εικόνες από τα σημεία προσσελήνωσης των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και '70, και οι σκιές από τις σημαίες διακρίνονται καθαρά.
NASA/GSFC/Arizona State University
Μόνο μία από τις συνολικά έξι σημαίες δεν βρίσκεται πια στη θέση της. Ήταν η σημαία που ύψωσαν ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν όταν πάτησαν πρώτοι στο φεγγάρι το 1969 με την αποστολή Apollo 11. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Όλντριν, η σημαία βρισκόταν υπερβολικά κοντά στη σεληνάκατο και παρασύρθηκε από τα αέρια όταν η αποστολή αναχώρησε για την επιστροφή.
Ακόμα και ο ίδιος ο κατασκευαστής των σημαιών από νάιλον, ο οποίος τις είχε πουλήσει στη NASA για 5,5 δολάρια το κομμάτι, δεν πίστευε ότι τα προϊόντα του θα άντεχαν τόσα χόνια. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα έχει μείνει κάτι» είπε ο Ντένις Λακαρούμα, ιδιοκτήτης της εταιρείας Annin με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ.
Ως ένα βαθμό ο Λακαρούμα πρέπει να έχει δίκιο. Όπως επισημαίνει ο σεληνιακός επιστήμονας Πολ Σπούντις, εδώ και 40 και πλέον χρόνια οι σημαίες περνούν συνεχείς εναλλαγές, από 14 συνεχείς μέρες νύχτας, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους -150 βαθμούς Κελσίου, σε 14 συνεχείς μέρες ηλιοφάνειας, με θερμοκρασία γύρω στους 100 βαθμούς.
Το χειρότερο όμως είναι η αφιλτράριστη υπεριώδης ακτινοβολία του Ήλιου, η οποία βομβαρδίζει ανελέητα την επιφάνεια του φεγγαριού και καταστρέφει ακόμα και τις πιο ανθεκτικές χρωστικές.
Το πιθανότερο είναι ότι οι σημαίες είναι πλέον κάτασπρες, λένε οι ειδικοί. Παραπέμπουν έτσι στο μήνυμα της μεταλλικής αναμνηστικής πλακέτας που άφησε πίσω του το πλήρωμα του Αpollo 11. «Ήρθαμε εν ειρήνη για ολόκληρη την ανθρωπότητα» έγραφε μεταξύ άλλων το κείμενο.
Εν ειρήνη, όπως υποδηλώνουν και οι λευκές σημαίες.


Βαγγέλης Πρατικάκης

Πηγη Newsroom ΔΟΛ
http://www.airspacemag.com/space/finding-apollo-433081/
http://lroc.sese.asu.edu/posts/537#extended


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...