Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Διάλεξη του M. Tuts στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Γιατί μας ενδιαφέρει το Μποζόνιο Higgs; Πώς το ανακάλυψαν 6.000 επιστήμονες στο CERN και ποιο είναι το επόμενο βήμα; Αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Columbia, Michael Tuts, ο οποίος θα συνομιλήσει με το κοινό την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τον καθηγητή Μichael Tuts έχει προσκαλέσει ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα και η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου.
Η έρευνα του καθηγητή Michael Tuts επικεντρώνεται στην Πειραματική Φυσική Υψηλών Ενεργειών. Ο Michael Tuts διετέλεσε επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας των ΗΠΑ που συμμετέχει στο πείραμα ATLAS, ενός από τα 4 κύρια πειράματα που υλοποιούνται στον Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (LHC) στο CERN. Εκτός από την θεωρητική έρευνα, ο Μichael Tuts έχει την εξαιρετική ικανότητα να προσεγγίζει το ευρύ κοινό και να εξηγεί με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό αφηρημένες και δυσνόητες επιστημονικές έννοιες.
Θα ακολουθήσει η προβολή της ψηφιακής παράστασης με τίτλο “Phantom of the Universe” στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, μία στις 20:45 και μία στις 21:30.

Από τον αγώνα ταχύτητας των πρωτονίων στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου στο Cern μέχρι την Μεγάλη Έκρηξη και το αναδυόμενο Σύμπαν, αλλά και την κατάβαση σ’ ένα υπόγειο στην Νότια Ντακότα, σχεδόν 1,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης, η παράσταση αυτή εισάγει τους θεατές στην πολυσχιδή έρευνα για την σκοτεινή ύλη. Τις σκηνές αυτής της παράστασης, που ζωντανεύουν στον θόλο του Πλανηταρίου, εμπνεύστηκε o Michael Barnet, φυσικός στο Berkeley Lab, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο CERN, ως συντονιστής της διάχυσης των επιστημών.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιείται από τις 18:30 της ίδιας ημέρας από την Γραμματεία εισόδου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64 Π. Φάληρο) και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Θα διατεθούν 180 δελτία εισόδου. Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα μπορεί να προμηθευτεί ένα (1) δελτίο εισόδου.
Για την ομιλία του καθηγητή Michael Tuts θα υπάρχει διερμηνεία από/προς ελληνικά-αγγλικά και υπάρχει δυνατότητα Διερμηνείας στην ελληνική νοηματική Γλώσσα ή/και χειλεανάγνωσης κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143, στο fax 210 941 7514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Η ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση “Phantom of the Universe” προβάλλεται στα αγγλικά. Για όσους/όσες δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, η ομιλία του καθηγητή M. Tuts, θα μεταδίδεται σε live streaming, στα αγγλικά, μέσω του συνδέσμου diavlos.grnet.gr/event/e856.


http://physics.columbia.edu/people/profile/436


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...