Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Ψυχεδελικό μάθημα γεωμετρίας

Το Perspectum, είναι ένα ιδιόμορφο βίντεο – animation που δημιούργησε το μακρινό 1975 ο Ινδός animator, που ζει στον Καναδά, Ishu Patel. Μοιάζει με ένα ήρεμο, ψυχεδελικό μάθημα γεωμετρίας. Ο Patel μεταφέρει τον θεατή σε ένα ονειρικό, γεωμετρικό, περιβάλλον μέσα στο οποίο πολύχρωμα τετράγωνα και ορθογώνια, στροβιλίζονται και μεταμορφώνονται, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι αποτελούν μέρος ενός τρισδιάστατου χώρου.
Ο Ishu Patel παρουσιάζει μέσα από το καλειδοσκοπικό του βίντεο την ομορφιά των γεωμετρικών σχημάτων και της συμμετρίας. Οι εικόνες του, σε διαρκή κίνηση, χάνονται και επανεμφανίζονται, καθώς η μουσική σύνθεση, οι ήχοι από ένα κότο (χορδόφωνο όργανο κινεζικής προέλευσης, μήκους περίπου 1,80μ. με 13 χορδές και 13 μεταφερόμενα τάστα κατά μήκος του οργάνου) συντονίζονται με τις χορευτικές κινήσεις και τις μεταμορφώσεις των γεωμετρικών σχημάτων.
             

Ο Patel δεν είναι μόνο εξαιρετικός animator – δύο από τα φιλμ κινουμένων σχεδίων του ήταν υποψήφια για Όσκαρ στο παρελθόν και αρκετά ακόμη έχουν βραβευτεί σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο – αλλά και εμπνευσμένος φωτογράφος. Όταν ήταν νέος είχε την τύχη να δουλέψει στο πλευρό του κορυφαίου Γάλλου φωτογράφου Ανρί Καρτιέ – Μπρεσόν, όταν ο τελευταίος ταξίδευε στις περιοχές Γκουχαράτ και Ρατζαστάν της Ινδίας.
Ο Ishu Patel θυμάται τη συνεργασία του με τον Μπρεσόν με τρυφερότητα, λέγοντας ότι υπήρξε ένας ζεστός και γενναιόδωρος δάσκαλος που επηρέασε αποφασιστικά το βλέμμα του και όλα όσα έκανε στην πορεία του. Σήμερα παραμένει φωτογράφος. Στα φωτογραφικά του ταξίδια, που ξεκινούν από την Ινδία και εκτείνονται στο Βιετνάμ, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Κίνα, χρησιμοποιεί μια ψηφιακή μηχανή Leica M9.

Ishu Patel | Folding bleached cotton hanging from bambou racks| Ahmedabad, India
Πηγή: Θαλής και Φίλοι  του Σ. Καρουζάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...