Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Το μυστικό σημειωματάριο του Leonardo da Vinci


Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι (1452 – 1519) εκτός από κορυφαίος ζωγράφος υπήρξε εξαιρετικός γλύπτης, μηχανικός, βιολόγος, εφευρέτης, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος και πολλά άλλα ακόμη. Η σκέψη του, όπως έχει αποτυπωθεί στα λαμπρά επιτεύγματά του, παραμένει έως σήμερα αντικείμενο θαυμασμού και παρατήρησης. Η « Μόνα Λίζα » και ο « Μυστικός Δείπνος » είναι δύο μόνο από τα αριστουργηματικά έργα ζωγραφικής του, ενώ το εφευρετικό του πνεύμα διακρίνεται, επίσης, ζωντανό στις ιπτάμενες μηχανές, στα αλεξίπτωτα, στις πολεμικές μηχανές, στα πρώτα δείγματα αυτοκινήτου και ποδηλάτου, στα ελικόπτερα, και στις δεκάδες κατασκευές του.
Υπάρχουν, όμως, ακόμη αρκετές πτυχές του πνεύματός του που δεν είναι γνωστές. Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης να ψηφιοποιήσει και να διαθέσει ελεύθερα στο διαδίκτυο 570 σελίδες από ένα σπάνιο σημειωματάριό του με την ονομασία – Codex Arundel-, αποκαλύπτει νέα μυστικά της σκέψης του και το εύρος της ιδιοφυΐας του.Για εκατοντάδες χρόνια, οι μόνοι που είχαν πρόσβαση στην τεράστια συλλογή χειρογράφων του Ντα Βίντσι ήταν ορισμένοι απαιτητικοί συλλέκτες. Μετά το θάνατό του στη Γαλλία, σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Βρετανικής Βιβλιοθήκης, ο μαθητής του Francesco Melzi μετέφερε πολλά από τα χειρόγραφα και τα σχέδια του στην Ιταλία. Οι κληρονόμοι του Melzi, οι οποίοι δεν είχαν ιδέα για τη σπουδαιότητα των χειρογράφων που βρέθηκαν στην κατοχή τους, άρχισαν να τα παρουσιάζουν σταδιακά.
Ωστόσο, περισσότερες από 5.000 σελίδες σημειώσεων του Ντα Βίντσι βρίσκονται κρυπτογραφημένες στην κατοπτρική γραφή του, γραμμένες από τα δεξιά στα αριστερά, μέσα στα σημειωματάριά του. Σε εκείνα που ψηφιοποίησε και παρουσιάζει η Βρετανική Βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται διαγράμματα, αρκετά σχέδια και σύντομα κείμενα, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την επιστήμη και την τέχνη έως τις προσωπικές σημειώσεις του δημιουργού.Το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των γραπτών του Ντα Βίντσι ξεκίνησε το 2007, ως κοινή πρωτοβουλία της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και της Microsoft, με τίτλο » Turning the Pages 2.0 «. Πρόκειται για μια διαδραστική, διαδικτυακή εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να «ξεφυλλίσουν» τα χειρόγραφα, να θαυμάσουν την ακρίβεια των σχεδίων του Ντα Βίντσι και να διαβάσουν ορισμένες εξηγήσεις των κρυπτογραφημένων σημειώσεών του. Με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποκτούν πρόσβαση στη σκέψη και στη δημιουργική δίνη του μυαλού του ιστορικού προσώπου της Αναγέννησης.

Δείτε το ψηφιοποιημένο σημειωματάριο του Λεονάρντο ντα Βίντσι
Πηγή: Open Culture  Θαλής και Φίλοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...