Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

NASA: Επετειακά βίντεο από την ιστορική αποστολή στον Πλούτωνα

Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την ιστορική επίσκεψη της αποστολές New Horizons στον Πλούτωνα, η NASA παρουσίασε δύο θεαματικά animation που προσφέρουν εικονικές πτήσεις πάνω από τον νάνο πλανήτη και τον μεγάλο του δορυφόρο Χάροντα.
Στις 14 Ιουλίου 2015, εννέα χρόνια μετά την εκτόξευση, το New Horizons πέρασε με ταχύτητα μόλις 12.550 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Πλούτωνα, ενός σώματος στη μεθόριο του Ηλιακού Συστήματος που παρέμενε θολό ακόμα και για τα ισχυρότερα τηλεσκόπια.

           

Το εξωγήινο τοπίο εξέπληξε τους πλανητολόγους λόγω των ενδείξεων σημαντικής γεωλογικής δραστηριότητας στο υπέδαφος.
Η πτήση ξεκινά πάνω από οροσειρές από πάγο νερού και συνεχίζει στην Πεδιάδα Σπούτνικ, μια πεδιάδα σε σχήμα καρδιάς που αποτελείται κυρίως από πάγο αζώτου.
Το δεύτερο βίντεο είναι μια εικονική πτήση πάνω από τον εξίσου ενδιαφέροντα Χάροντα, ο οποίος φέρει ένα κόκκινο κάλυμμα στον ένα πόλο του και διατρέχεται από ένα βαθύ φαράγγι μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

          

Τα δύο βίντεο δημιουργήθηκαν με βάσει εικόνες της αποστολής και ψηφιακά μοντέλα της τοπογραφίας.
Τα animation, πάντως, δεν δείχνουν ακριβώς ό,τι θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι: το ανάγλυφο έχει υπερτονιστεί κατά δύο με τρεις φορές και τα χρώματα έχουν ενισχυθεί ώστε να αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ NASA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...