Το Νόμπελ φυσικής 2017 στα Βαρυτικά κύματα και τo LIGO


Το Νobel φυσικής για το 2017 απονέμται στους Rainer Weiss, Barry C. Barish και Kip S. Thorne για τη συνεισφορά τους στον ανιχνευτή LIGO και την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων.
Ένας νέος τρόπος εξερεύνησης του συμπαντος γεννιέται. Θα μπορέσουμε να εξερευνήσουμε τα σκοτεινά μέρη του Σύμπαντος που δεν μας στέλνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
2017 Physics Laureate Rainer Weiss @LIGO, born in Germany, age 85. Professor Physics MIT Technology
2017 Physics Laureate Kip S. Thorne @LIGO, born in USA, age 77. Professor of Theoretical Physics California Institute of Technology - Caltech
2017 Physics Laureate Barry C. Barish @LIGO, born in Omaha, NE, USA, age 81. Linda Professor of Physics @Caltech

              

Οι δύο ανιχνευτές LIGO που είναι εγκατεστημένοι στις ΗΠΑ και οι οποίοι στο τέλος του 2015 για πρώτη φορά είχαν εντοπίσει βαρυτικά κύματα .
Οι ανιχνευτές, που αναζητούν βαρυτικά κύματα προερχόμενα από μακρινές και βίαιες πηγές στο διάστημα (π.χ. από σύγκρουση ή συγχώνευση μαύρων οπών ή αστέρων νετρονίων), βρίσκονται στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον. Το συντονισμό της λειτουργίας των δύο ανιχνευτών έχουν επιστήμονες και μηχανικοί από τα πανεπιστήμια Caltech και ΜΙΤ, που αρχικά τους κατασκεύασαν.

          

Τα βαρυτικά κύματα είχαν προβλεφθεί θεωρητικά από τον 'Αλμπερτ Αϊνστάιν το 1915 και έκτοτε είχαν βρεθεί έμμεσες ενδείξεις τους, αλλά μόλις πρόσφατα κατέστη εφικτό να ανιχνευθούν.
Αποτελούν «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου υπό την επίδραση της βαρύτητας και ταξιδεύουν σε τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα, φθάνοντας έως τον πλανήτη μας. Η ανίχνευσή τους απαιτεί μεγάλης ακριβείας επιστημονικές εγκαταστάσεις.


Το LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) ή Παρατητήριο Βαρυτικών Κυμάτων μέσω Συμβολομέτρου Λέιζερ, ένα γιγάντιο L με βραχίονες μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων, αποτελεί σήμερα τον πιο εξελιγμένο επίγειο ανιχνευτή. Ουσιαστικά, έχει ανοίξει το δρόμο για ένα νέο είδος παρατήρησης των κοσμικών συμβάντων, τη λεγόμενη βαρυτική αστρονομία, που μπορεί να αξιοποιηθεί πιθανώς ακόμη και για την μέτρηση της επέκτασης του σύμπαντος μέσω των βαρυτικών κυμάτων.


https://www.ligo.caltech.edu/news/ligo20171003


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις