Mathesis: Στοιχειώδη Σωμάτια και Θεμελιώδεις Δυνάμεις

Επιτέλους τα Στοιχειώδη Σωμάτια και το CERN στο Mathesis
Nέο ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακό μάθημα φυσικής από το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων – Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 16/4/2018



Κάντε κλικ στην παραπάνω εικόνα για να εγγραφείτε στο μάθημα



Περιγραφή του μαθήματος


Πιστεύουμε δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων είναι ο ακριβέστερος τομέας της Σύγχρονης Φυσικής. Το Καθιερωμένο Πρότυπο της Σωματιδιακής Φυσικής είναι μια θεωρία που περιγράφει με ενοποιημένο τρόπο τα στοιχειώδη σωμάτια και τις αλληλεπιδράσεις τους. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της επιστήμης διαχρονικά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι όλα τα πειράματα που λαμβάνουν χώρα σήμερα στα εργαστήρια φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων σε όλο τον κόσμο, επαληθεύουν καθημερινά και με εντυπωσιακή ακρίβεια όλες τις προβλέψεις της θεωρίας. Ό,τι έχει υπολογιστεί πειστικά στα πλαίσια της θεωρίας αυτής επιβεβαιώνεται και πειραματικά με εντυπωσιακή ακρίβεια.
Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι ακριβώς η μελέτη του Καθιερωμένου Προτύπου της Σωματιδιακής Φυσικής. Συγκεκριμένα, θα εξηγήσουμε ποιοι ξέρουμε σήμερα ότι είναι οι θεμελιώδεις δομικοί λίθοι της ύλης και ποιοι είναι οι νόμοι που διέπουν τις αλληλεπιδράσεις τους. Επίσης, θα παρουσιάσουμε σημαντικά στοιχεία της μεθοδολογίας τόσο στη θεωρητική όσο και στην πειραματική έρευνα του μικροκόσμου.

Τέλος, θα αναφερθούμε με κάποια λεπτομέρεια σε συγκεκριμένες ιδιοφυείς θεωρητικές ιδέες και εντυπωσιακά πειράματα σταθμούς, με σκοπό αφ’ ενός να καταδείξουμε πώς με τη συνέργεια θεωρίας και πειράματος οδηγηθήκαμε στη σημερινή γνώση, και αφ’ ετέρου να σας μεταφέρουμε έστω και λίγο από το μεγαλείο της ανακάλυψης στη σύγχρονη ιστορία της Φυσικής.

            

Προαπαιτούμενα: Φυσική και μαθηματικά λυκείου.

Διδάσκων: Θεόδωρος Τομαράς

Ο Θεόδωρος Τομαράς έχει πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό από το Harvard University. Από το 1988 κατέχει καθηγητική θέση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου τα τελευταία χρόνια διδάσκει Σύγχρονη Φυσική, Θεωρία Βαρύτητας, Κοσμολογία, Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων και Κβαντική Θεωρία Πεδίων. ‘Εχει εργαστεί ως ερευνητής στην ομάδα του καθηγητή M. Gell-Mann στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, ως επίκουρος καθηγητής στο Rockefeller University της Νέας Υόρκης και ως επισκέπτης καθηγητής στην Ecole Normale Superieure του Παρισιού και στο CERN.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Φυσική Υψηλών Ενεργειών, την Κοσμολογία και την μελέτη σολιτονίων στη σωματιδιακή φυσική και τη φυσική συμπυκνωμένης ύλης. Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της έρευνάς του είναι η προσπάθεια επίλυσης του μυστηρίου του Σκοτεινού Σύμπαντος.

Συντελεστές:

Βιντεοσκόπηση, μοντάζ, και προγραμματισμός ασκήσεων μαθήματος: Μηνάς Θεοδωράκης
Η βιντεοσκόπηση έγινε στο στούντιο του Mathesis στο Ηράκλειο, το χειμώνα του 2017-2018

περισσότερες πληροφορίες
ΕΔΩ:https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:Physics+Phys2.2+18B/about

Επιλέξτε κι άλλα νέα (ή παλαιότερα) μαθήματα 
ΕΔΩ:https://mathesis.cup.gr/press


Επιτέλους τα Στοιχειώδη Σωμάτια απλά από τους καλύτερους, δηλαδή από το Mathesis.
Προσωπικά θα το παρακολουθήσω όπως και άλλα εξαιρετικά τους μαθήματα. Οταν βλέπεις στην Ελλάδα τέτοιας ποιότητας μαθήματα, και μάλιστα δωρεάν προς όλους, καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ελπίδα.

          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις