Ο διαστημικός σταθμός Tiangong-1 κάηκε πάνω από τον νότιο Ειρηνικό


Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Tiangong-1 εισήλθε στην γήινη ατμόσφαιρα και κάηκε σχεδόν ολοσχερώς πάνω από το μεσαίο τμήμα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία διαστήματος της Κίνας. Το σκάφος μπήκε ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης περί τις 08:15 ώρα Πεκίνου (03:15 ώρα Ελλάδας) και το «μεγαλύτερο μέρος του» κάηκε κατά την επανείσοδό του, διευκρίνισε η κινεζική υπηρεσία διαστήματος μέσω του ιστοτόπου της.
Λίγο νωρίτερα, είχε γνωστοποιήσει ότι επρόκειτο να κάνει την επανείσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα πάνω από τα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, ανάμεσα στο Σάου Πάουλου και στο Ρίου ντε Ζανέιρου. Το Πεκίνο είχε διαβεβαιώσει την Παρασκευή ότι ήταν απίθανο να φθάσουν στο έδαφος μεγάλα κομμάτια του σκάφους.
Ο διαστημικός σταθμός μήκους 10,4 μέτρων και βάρους περίπου οκτώ τόνων, το όνομα του οποίου σημαίνει «Ουράνιο Παλάτι 1», είχε εκτοξευθεί το 2011 για να αποτελέσει πλατφόρμα πειραμάτων πρόσδεσης και άλλων δοκιμών, στο πλαίσιο του φιλόδοξου κινεζικού διαστημικού προγράμματος. Το Πεκίνο σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά μόνιμο διαστημικό σταθμό μέχρι το 2023.
Αρχικά η αποστολή του αναμενόταν πως θα ολοκληρωνόταν το 2013 και θα παροπλιζόταν, αλλά η αποστολή του παρατάθηκε επανειλημμένα.
Η Κίνα αρχικά διαβεβαίωνε ότι η επανείσοδός του θα γινόταν στα τέλη του 2017, αλλά η διαδικασία αναβλήθηκε, ωθώντας αρκετούς ειδικούς να υποθέσουν ότι οι κινεζικές αρχές είχαν χάσει τον έλεγχό του.

           

Ωστόσο η πιθανότητα οποιοδήποτε ανθρώπινο ον να πληγεί από συντρίμμια του διαστημικού σταθμού βάρους μεγαλύτερου των 200 γραμμαρίων ήταν μία στα 700 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία σχεδιασμού επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων (CMSEO), η οποία διαβεβαίωσε πως «ο κόσμος δεν έχει κανέναν λόγο ανησυχίας».
Σε 60 χρόνια διαστημικών πτήσεων, έχουν καταγραφεί 6.000 μη ελεγχόμενες επιστροφές μεγάλων αντικειμένων κατασκευασμένων από τον άνθρωπο και μόνο ένα συντρίμμι έπληξε έναν άνθρωπο χωρίς να τον τραυματίσει, όπως επισήμανε ένας ειδικός της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για την κατάκτηση του διαστήματος, στην προσπάθειά της να φθάσει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα συντονίζεται από τον στρατό και θεωρείται σύμβολο της αυξανόμενης ισχύος της χώρας. Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει διαστημόπλοιο στον Άρη περί το 2020, προκειμένου να αναπτύξει στην επιφάνειά του τηλεχειριζόμενο όχημα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις