Ήχοι από τον πλανήτη Κρόνο


Μια νέα μελέτη των δεδομένων που έστειλε στη Γη το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA, αναδεικνύει μια μη αναμενόμενη ισχυρή αλληλεπίδραση των κυμάτων πλάσματος που κινούνται από τον Κρόνο προς τον δορυφόρο του Εγκέλαδο [Enceladus auroral hiss emissions during Cassini’s Grand Finale]

Για πρώτη φορά παρατηρείται ότι τα κύματα ακολουθούν τις δυναμικές γραμμές του μαγνητικού πεδίου μεταξύ Κρόνου και Εγκέλαδου. Οι γραμμές του πεδίου είναι σαν ηλεκτρικό κύκλωμα μεταξύ των δυο σωμάτων, με την ενέργεια να ρέει εμπρός-πίσω. Οι ερευνητές μετέτρεψαν την καταγραφή των κυμάτων του πλάσματος σε ένα ακουστικό «βουητό» – με τον ίδιο τρόπο που ένα ραδιόφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε μουσική. Ο χρόνος εγγραφής συμπιέστηκε από 16 λεπτά σε 28,5 δευτερόλεπτα.

           

Η καταγραφή των κυμάτων πλάσματος έγινε με το όργανο RPWS (Radio Plasma Wave Science) του Cassini, κατά τη διάρκεια μιας από τις πλησιέστερες προσεγγίσεις του στον Κρόνο.
Η αλληλεπίδραση του Κρόνου με τον Εγκέλαδο διαφέρει με την αντίστοιχη της Γης με την Σελήνη. Ο Εγκέλαδος είναι «εμβαπτισμένος» στο μαγνητικό πεδίο του Κρόνου και είναι γεωλογικά ενεργός, εκτινάσσοντας πίδακες υδρατμών που ιονίζονται και διαχέονται γύρω από τον Κρόνο.
Η ηχογράφηση έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017, δυο εβδομάδες πριν το Cassini βυθιστεί στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.

Πηγή:https://www.nasa.gov/feature/jpl/listen-sound-of-electromagnetic-energy-moving-between-saturn-enceladus

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις