Μία ακόμη πρωτοποριακή επιβεβαίωση της Γενικής Θεωρίας της Σχεετικότητας του Einstein


Μετά από 26 χρόνια παρατηρήσεων της κίνησης ενός άστρου (S2) σε τροχιά γύρω από την γιγάντια κεντρική Μαύρη Τρύπα (Μ.Τ.) του Γαλαξία μας, μια διεθνής ομάδα αστροφυσικών από έξη ερευνητικά εργαστήρια και αστεροσκοπεία και με την βοήθεια του συμπλέγματος τηλεσκοπίων VLT του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή ανακοίνωσε μια ακόμη πρωτοποριακή επιβεβαίωση των προβλέψεων της Γενικής Σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν σ’ ένα από τα πιο ακραία φυσικά εργαστήρια στο Σύμπαν.
Η γιγάντια αυτή Μ.Τ. περιλαμβάνει υλικά τεσσάρων εκατομμυρίων άστρων σαν τον Ήλιο μας και βρίσκεται σε απόσταση 26.000 ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη.

            

Ένα από τα άστρα που περιφέρονται γύρω απ’ αυτή τη Μ.Τ. ονομάζεται S2 και οι παρατηρήσεις της τροχιάς του, καθώς τον περασμένο Μάιο βρίσκονταν στην πλησιέστερη απόστασή του από τον βαρυτικό αυτό γίγαντα, επαλήθευσαν για μιαν ακόμη φορά τις προβλέψεις της Γενικής Σχετικότητας. 
Στην πλησιέστερη απόστασή του από την Μ.Τ. το S2 είχε ταχύτητα πάνω από 40 εκατομμύρια χλμ. την ώρα, σχεδόν 3% της ταχύτητας του φωτός.


 Η βαρυτική μετατόπιση προς το ερυθρό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος από την επίδραση του γιγάντιου βαρυτικού πεδίου της Μ.Τ. που μετρήθηκε από τους ερευνητές συμφωνεί απόλυτα με αυτή που προβλέπει η Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν. Τα διάφορα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν επέτρεψαν μια άνευ προηγουμένου καθαρότητα στις παρατηρήσεις με αποτέλεσμα σε αρκετές από τις φωτογραφίες να έχει καταγραφεί ακόμη και το αμυδρό φωτοστέφανο του δίσκου επικάθισης που περιβάλει την Μ.Τ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις