Πρόβατα, Ποίηση και Κβαντική Φυσική

Το 2002, μια συγγραφέας από την βόρεια Αγγλία, η Valery Laws, έλαβε μια επιχορήγηση ύψους 2.000 στερλινών (!!!) για να χρησιμοποιήσει πρόβατα με σκοπό την δημιουργία «τυχαίας» ποίησης».
Βρήκε ένα κοπάδι προβάτων και στην πλάτη κάθε ζώου έγραψε με σπρέι από μια λέξη. Τα πρόβατα μετακινούνταν από την μια θέση στην άλλη και κάθε φορά που σταματούσαν για να ξεκουραστούν οι λέξεις αναδιατάσσονταν σχηματίζοντας … ένα νέο ποίημα.
Το όλο εγχείρημα δεν είχε ως στόχο μόνο την δημιουργία τυχαίας «προβατικής» ποίησης, αλλά σύμφωνα με την συγγραφέα, ήταν και μια άσκηση στην κβαντική μηχανική.

Η Laws δήλωσε ότι: «μου άρεσε η ιδέα να χρησιμοποιήσω ζωντανά πρόβατα που θα δημιουργούσαν ένα ζωντανό ποίημα, αλλά και να δημιουργούν συνεχώς νέα ποίηματα καθώς θα κινούνται. Η κβαντομηχανική είναι ένας κλάδος της φυσικής, τον οποίο πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να καταλάβουν, καθώς φαίνεται πως αντιβαίνει στην κοινή λογική. Η τυχαιότητα και η αβεβαιότητα βρίσκονται παντού στο σύμπαν, αλλά πολλοί δυσκολεύονται να το αποδεχθούν, αφού οι άνθρωποι στηρίζονται στην τάξη. Έτσι αποφάσισα να διερευνήσω την τυχαιότητα και μερικές από τις αρχές της κβαντικής μηχανικής (;;;), μέσω της ποίησης, χρησιμοποιώντας ως μέσο τα πρόβατα»
Ο αγρότης Donald Slater είχε δηλώσει: «Μετά την καταστροφή του περασμένου έτους (τα κρούσματα αφθώδους πυρετού το 2001) χρειαζόμασταν κάτι για να ευθυμήσουμε και το εγχείρημα αυτό πέτυχε το στόχο του». Αντίθετα, ένας εκπρόσωπος των Northern Arts χαρακτήρισε το πρότζεκτ ως «μια συναρπαστική σύντηξη ποίησης και κβαντικής φυσικής».
Χρησιμοποιώντας τα πρόβατα-λέξεις, η Valery Laws κατέγραψε διάφορα ποίηματα στην μορφή της ιαπωνικής ποιητικής φόρμας χαικού. Ιδού δυο τυχαίες παραλλαγές των «κβαντομηχανικών» ποιημάτων που δημιούργησαν τα πρόβατα:

Snow clouds the sky over
gentle fields; sheep graze, soft
mirrors below drift warm, white.

και

Warm drift, graze gentle, white
below the sky, soft sheep mirrors fields,
snow clouds over.

Σύμφωνα με την Laws η μέθοδος των «κβαντικών προβάτων» μπορεί να δώσει δισεκατομμύρια συνδυασμούς «ποιημάτων» που χρειάζονται χιλιάδες χρόνι για να διαβαστούν.

διαβάστε περισσότερα: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/2541761.stm – http://www.valerielaws.com/quantum-sheep.html

Πηγή: physicsgg.me

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις