Σήμερα η νέα προσεδάφιση στον Άρη


Απόψε στις 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα γίνει η προσεδάφιση στον Άρη της Αμερικανικής διαστημοσυσκευής InSight ("Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport") με σκοπό να μελετήσει το εσωτερικό και τους σεισμούς του.
Πρόκειται για την πρώτη προσεδάφιση της NASA από το 2012 (Curiosity) και τη πρώτη φορά που θα μελετηθεί το εσωτερικό, η σύνθεση και ειδικότερα η τεκτονική δραστηριότητα όχι μόνο του Άρη, αλλά και οποιουδήποτε άλλου πλανήτη πέρα από τη Γη. Αν όλα πάνε καλά, μετά από ένα ταξίδι 484 εκατομμυρίων χιλιομέτρων με ταχύτητα 19.800 χλμ. την ώρα, το InSight θα μειώσει την ταχύτητά του μόλις στα οκτώ χιλιόμετρα την ώρα για μια ομαλή προσεδάφιση στον γειτονικό μας κόκκινο πλανήτη γύρω στις 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος απόψε, 26 Νοεμβρίου.


Η βάρους 358 κιλών διαστημοσυσκευή δεν είναι ένας περιηγητής σαν το Curiosity αλλά ένας τρίποδας στατικός ανιχνευτής που ξεκίνησε από τη Γη στις 5 Μαΐου με προορισμό μια επίπεδη έκταση του Άρη γνωστή ως Elysium Planitia, με μήκος 130 χλμ. και πλάτους 27 χλμ., λίγο βόρεια του αρειανού ισημερινού, γνωστή και ως “το μεγαλύτερο επίπεδο πάρκινγκ στον Άρη”. Εκεί, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της NASA, “από στάσιμη θέση, το InSight θα αρχίσει την χαρτογράφηση της καρδιάς του Άρη μετά από περίπου τρεις μήνες, χρονικό διάστημα απαραίτητο για να δοκιμασθούν στο μεταξύ και να τεθούν σε λειτουργία τα επιστημονικά του όργανα. Ευτυχώς οι αμμοθύελλες που σάρωναν τον πλανήτη επί μήνες, έχουν πλέον καταλαγιάσει και η περιοχή προσεδάφισης φαίνεται καθαρή και ήσυχη”.
Δεκάδες πάρτι έχουν διοργανωθεί σε Ευρώπη και Αμερική για να παρακολουθήσουν τη προσεδάφιση. Αλλά κι εσείς, από την άνεση του σπιτιού σας, μπορείτε να παρακολουθήσετε απ’ ευθείας την όλη διαδικασία της προσεδάφισης στο πιο κάτω link αρχής γενομένης από τις 7:00 μμ έως τις 8:30 ώρα Ελλάδος απόψε:
https://mars.nasa.gov/insight/timeline/landing/watch-online/
Στο τέλος του μήνα (ανήμερα του Αγιαντρεός στις 30) ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Οφιούχου ενώ ο Άρης φαίνεται στον ουρανό στον αστερισμό του Υδροχόου, αλλά καθώς απομακρύνεται από τη Γη θα χάνει συνεχώς την φωτεινότητά του. Η φετινή πλησιέστερη απόσταση του Άρη από τη Γη ήταν η πλησιέστερη των τελευταίων 15 ετών και έγινε τον περασμένο Ιούλιο (στις 31/7) όταν ο Άρης μας είχε πλησιάσει στα 57,6 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη. Αυτό συμβαίνει κάθε δύο χρόνια περίπου όταν ο Άρης πλησιάζει τη Γη μας, και τότε ο κόκκινος πλανήτης φαίνεται λαμπρότερος στον ουρανό της Γης.
Το ίδιο όμως συμβαίνει γενικά και σ’ όλες τις προσεγγίσεις του Άρη, γιατί οι όποιες διαφορές στις αποστάσεις αυτές είναι συνήθως μηδαμινές και δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα στην εμφάνιση που έχει ο κόκκινος πλανήτης στον ουρανό της Γης. Το ρεκόρ πάντως του 2003 θα παραμείνει πράγματι «αχτύπητο» μέχρι την 28η Αυγούστου του 2287, αν και κοντινές προσεγγίσεις έχουν συμβεί και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, όπως έγινε στις 23 Αυγούστου 1924 και στις 18 Αυγούστου 1845.
Πριν από 15 χρόνια στις 12:51 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) της 27ης Αυγούστου του 2003 η απόσταση που μας χώριζε από τον Άρη (από το κέντρο του έως το κέντρο της Γης) ήταν 55.758.006 χιλιόμετρα! Όλες εκείνες τις ημέρες άλλωστε ο Άρης φαίνονταν με την ίδια φωτεινότητα, απ’ οποιοδήποτε μέρος της Γης κι αν τον βλέπαμε, γιατί στα 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα η όποια διαφορά ήταν απειροελάχιστη και δεν είχε καμία επίδραση στην φωτεινότητα με την οποία τον βλέπαμε. Η μεγαλύτερη προσέγγιση του Άρη στη Γη έγινε όταν πάνω στον πλανήτη μας κυκλοφορούσαν ακόμη οι άνθρωποι του Νεάντερθαλ πριν από 60.000 χρόνια!

Πηγή: Διονύσιος Σιμόπουλος fb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις