Ποια μηχανή θα αντικαταστήσει τον LHC;

Ποια μηχανή θα αντικαταστήσει τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στην έρευνα της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων τις επόμενες δεκαετίες;Αυτές οι τεράστιες μηχανές χρειάζονται μια-δυο δεκαετίες για να κατασκευαστούν – και στη συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν για άλλες δυο δεκαετίες συσσωρεύοντας δεδομένα που βελτιώνουν την ακρίβεια των παραμέτρων που περιγράφουν την φύση.
Ασφαλώς υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται πως το γεγονός ότι ο LHC δεν μας έδωσε σημάδια νέας φυσικής θα οδηγήσει στο τέλος της κατασκευής μεγάλων επιταχυντών. Σήμερα θεωρούμε τα κουάρκ και τα λεπτόνια ως σημειακά σωματίδια, αν όμως τα «φωτίσουμε» με επιταχυντές υψηλότερης ενέργειας, ίσως μπορέσουμε να δούμε τις πρώτες ενδείξεις της δομής τους – κι αυτό θα ήταν μια τεράστια πρόοδος. Πρέπει να το κάνουμε γιατί μπορούμε. Σ’ αυτούς που θέτουν βέτο στην κατασκευή αυτών των μηχανών προβάλλοντας ως επιχείρημα μεγάλο κόστος, ας συλλογιστούν το υπερ-πολλαπλάσιο κόστος των στρατιωτικών εξοπλισμών.
Μεταξύ των νέων επιταχυντών που προτείνονται (π.χ. CLIC, ILC, FCC-ee, μέχρι και επιταχυντής μιονίων), το κινεζικό πρόγραμμα για έναν υψηλής ενέργειας επιταχυντή ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων (π.χ. CEPC), φαίνεται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Το βίντεο που ακολουθεί μας δείχνει πως θα είναι ο επιταχυντής CEPC όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του:

Πηγή: physicsgg.me

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις