Apollo 8: Μισός αιώνας από την «Ανατολή της Γης»

Η Γη όπως την απαθανάτισε ο αστροναύτης Μπιλ Αντερς μέσα από το διαστημικό σκάφος Apollo 8, στις 24 Δεκεμβρίου του 1968.
Στις 24 Δεκεμβρίου του 1968, το Apollo 8 μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και οι τρεις αστροναύτες -ο Φρανκ Μπόρμαν, ο Τζέιμς Λόβελ και ο Μπιλ Αντερς- ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που αντίκρυσαν ολόκληρη τη Γη.
Το πλήρωμα του Apollo 8 πλησίασε την επιφάνεια της Σελήνης σε απόσταση 95 χιλιομέτρων και κατέγραψαν την εμπειρία τους σε δεκάδες φωτογραφίες. Μία όμως έγραψε ιστορία: η εικόνα Earthrise -«Ανατολή της Γης», ένα συγκλονιστικό καρέ της ανθρωπότητας που δείχνει τον πολύχρωμο πλανήτη μας σε όλο του το μεγαλείο να ανατέλλει πίσω από από τον σεληνιακό ορίζοντα, με φόντο το αχανές μαύρο του Διαστήματος
 Καθώς το πλήρωμα βρισκόταν στη μέση της τέταρτης σεληνιακής τροχιάς, ο Αντερς κοίταξε έξω από το παράθυρο 5 και αναφώνησε: "ω, Θεέ μου, κοίταξε αυτή την εικόνα!Αυτή είναι η Γη που βγαίνει. Τι ομορφιά!». Αυτός και ο διοικητής Φρανκ Μπόρμαν τράβηξαν πολλές φωτογραφίες: η παραπάνω όμως έμελλε να γίνει διάσημη και να μείνει γνωστή ως Earthrise (Aνατολή της Γης)

και βάζω το σημειωμα του Μιχάλη Αγαθου της ομάδας LIGO για την " ανατολή της Σελήνης" που δεν γνώριζα ( αυτά είναι τα καλά του διαδικτύου μαθαίνεις από φίλους που ξέρουν πολλά!)

Η Σελήνη είναι "παλιρροϊκά κλειδωμένη" στην τροχιά της ως προς τη Γη. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι από οποιοδήποτε σημείο στην επιφάνειά της, η Γη φαίνεται ακίνητη, δηλ. σε σταθερή γωνία ως προς τον ορίζοντα. Στη Σελήνη λοιπόν η Γη ούτε ανατέλλει ούτε δύει ποτέ. Η ανατολή που παρατήρησαν οι επιβάτες του Apollo 8 οφείλεται αποκλειστικά στο ότι το σκάφος κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Είδαν τη Γη να ξεπροβάλλει όπως επέστρεφαν από την αθέατη (και όχι σκοτεινή) σε εμάς πλευρά της Σελήνης.


Bill Anders / NASA 

Πηγή: Protagon.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις