Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Το σημερινό doodle της Google


Η Google μας εύχεται χαρούμενη πρώτη μέρα του χειμώνα, αφιερώνοντας το σημερινό της doodle στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Η 21η Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα για φέτος. Πρόκειται για τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα (και αντίστοιχα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα) για το βόρειο ημισφαίριο. Αντίστροφα, το νότιο ημισφαίριο ζει την έναρξη του καλοκαιριού, με τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού (θερινό ή χειμερινό ηλιοστάσιο).
Ημερολογιακά, το χειμερινό ηλιοστάσιο κυμαίνεται μεταξύ της 20ης και της 23ης Δεκεμβρίου, ενώ φέτος η τυπική έναρξη του χειμώνα είναι σήμερα, 21 Δεκεμβρίου, οπότε είναι και η μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, με διάρκεια 14 ώρες και 29 λεπτά.Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο το θερινό και τον Δεκέμβριο το χειμερινό και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τις εποχές του έτους.
Η λέξη ηλιοστάσιο είναι σύνθετη και προέρχεται από το Ήλιος και το στέκομαι (στάση), καθώς λίγες μέρες πριν ή μετά τα ηλιοστάσια, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή τα νότια, κίνηση που την ημέρα του ηλιοστασίου μηδενίζεται και αντιστρέφεται.
Η ημέρα του ηλιοστασίου είναι είτε η μεγαλύτερη (το καλοκαίρι), είτε η μικρότερη (το χειμώνα) μέρα του έτους, σε όλες τις περιοχές της Γης, με μόνη εξαίρεση όσες βρίσκονται στους Τροπικούς. Κι ενώ στο βόρειο ημισφαίριο υποδεχόμαστε τον χειμώνα, στο νότιο ξεκινά το καλοκαίρι με τη διάρκεια της μέρας να είναι αντίστοιχα στο αποκορύφωμά της.

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 00:23.
Tο χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η μεγαλύτερη νύχτα του έτους και συμβαίνει στη χειμερινή τροπή του Ήλιου, τότε που το άστρο της μέρας τρέπεται από το νότιο ημισφαίριο στο βόρειο. Για το 2018 το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου και ώρα Ελλάδος 00:23, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο και έτσι θα ξεκινήσει και αστρονομικά ο φετινός χειμώνας.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους έχουν τις ρίζες τους στον εορτασμό του χειμερινού ηλιοστάσιου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Tη χρονική αυτή περίοδο ανέκαθεν γιορταζόταν και γιορτάζεται το σταδιακό ξαναμεγάλωμα της μέρας (αύξηση του φωτεινού τμήματος του εικοσιτετραώρου) μετά τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, που παραδοσιακά συμβαίνει στις 22 Δεκεμβρίου. Ο Ήλιος τότε αρχίζει και πάλι να απλώνει τις ζωογόνες ακτίνες του στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Στην αρχαιότητα ήταν τα Γενέθλια του Ανίκητου Ήλιου (Dies Natalis Invicti Solis), αλλά τότε γιορταζόταν και ένα άλλο μεγάλο πλήθος γιορτών, όπως τα Μπρουμάλια, τα Λαρεντάλια, τα Σατουρνάλια κ.ά. Φυσικά όλες αυτές οι γιορτές στη θεοκρασία που ακολούθησε τη νέα θρησκεία ενσωματώθηκαν στη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων.

Πηγη: cnn.gr Στρατος Θεοδοσίου fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...