Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Αντίο iridium flares …


Για 20 χρόνια περίπου (1998-2018) πολλοί άνθρωποι που παρατηρούσαμε συστηματικά τον έναστρο ουρανό είχαμε την τύχη να προβλέπουμε τις τροχιές των τεχνητών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων iridium, οι οποίοι μας χάριζαν ανεπανάληπτα θεάματα με τις ισχυρές αναλαμπές τους!
Οι 66 δορυφόροι iridium διέθεταν πάνελ υψηλής ανακλαστικής ικανότητας με συνέπεια κάποιες φορές και υπό κατάλληλη γωνία να ανακλούν μέρος του ηλιακού φωτός προς κάποια συγκεκριμένη περιοχή επάνω στη Γη. Η ακριβής τοποθεσία του φαινομένου καθώς και η λαμπρότητά του, μπορούσε να υπολογιστεί. Για πολλά χρόνια, πολλοί ερασιτέχνες αστρονόμοι αλλά και αστρόφιλοι περίμεναν να θαυμάσουν το όμορφο φαινόμενο όποτε αυτό γινόταν κοντά στην τοποθεσία τους. Σημειωτέον πως η λαμπρότητα του θεάματος (αναλαμπή λίγων δευτερολέπτων), μπορούσε να φθάσει έως και -9 μέγεθος λαμπρότητας, δηλαδή έως και 100 φορές πιο λαμπρό από το φως του πλανήτη Αφροδίτη! (Την Αφροδίτη την λέμε και λαϊκά : Αυγερινό, ή Εωσφόρο, ή Αποσπερίτη).
Δυστυχώς, αυτό το φαινόμενο θα εκλείψει! Πλέον δεν θα είναι δυνατή η πρόγνωση των τροχιών τους και δεν θα είναι δυνατή η παρατήρησή τους επειδή θα αφεθούν στην τύχη τους και θα εκτροχιαστούν, μιας και ήδη αντικαταστάθηκαν με άλλους! Οι 75 νέοι δορυφόροι (66 ενεργοί και 9 εφεδρικοί) που ήδη βρίσκονται σε κατάλληλη τροχιά ονομάζονται Iridium NEXT. Δυστυχώς οι νέας γενιάς δορυφόροι δεν θα έχουν την ικανότητα να μας δίνουν φαινόμενα αναλαμπών για να μας συντροφεύουν τις ξάστερες νύχτες.
Φωτό: https://flic.kr/p/TCwhDG
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://www.iridium.com/flarewell/
https://earthsky.org/…/i-saw-a-flash-in-the-night-sky-what-…
https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_flare

Πηγή: Άρης Μυλωνάς facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...