To Επιμελητήριο Φυσικής

Γεωργ. Θεοφ. Καλκάνης, ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Η εκπροσώπηση των Ελλήνων Φυσικών πρέπει να είναι αντάξια της Επιστήμης της Φυσικής που έχουν σπουδάσει, αλλά και του λειτουργήματος που υπηρετούν, είτε είναι η Εκπαίδευση είτε η Επιστημονική Έρευνα ή η Τεχνολογία, είτε είναι η Επιχειρηματικότητα (…)Γι’ αυτό η εκπροσώπησή τους πρέπει να είναι οργανωμένη σε ένα πλαίσιο Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου / Επιμελητηρίου που να εξασφαλίζει νομιμότητα, εκλεγμένη δημοκρατικά διοίκηση, σύγχρονο καταστατικό, ευρεία και αντιπροσωπευτική συμμετοχή, δραστηριότητες μόνο στο πλαίσιο των στόχων του, οικονομική διαφάνεια… Ακόμη, πρέπει να του παρέχει το δικαίωμα παρεμβάσεων προς την Πολιτεία, σε ρόλο επίσημου συμβούλου της για κάθε ζήτημα που αφορά στη Φυσική και στους Έλληνες Φυσικούς.
Η αναγγελθείσα πρωτοβουλία του Προέδρου του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ Καθηγητή Γ. Σ. Τόμπρα που θα συνενώσει σε κοινή επίσημη πρόταση τα πανεπιστημιακά τμήματα Φυσικής, τα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, τις εταιρείες και τις ενώσεις Φυσικής, αλλά και μεμονωμένους φυσικούς που επιθυμούν, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Υπενθυμίζεται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Μία από αυτές, πριν ακριβώς 20 χρόνια, είχε ξεκινήσει από το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που είχε οριστεί τότε με δικαστική παραγγελία, όταν οι κάλπες των εκλογών του συγκεκριμένου σωματείου είχαν κλειδωθεί στα γραφεία του από τις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Δυστυχώς (και) αυτή η πρωτοβουλία είχε υπονομευθεί εκ των έσω, με αποτέλεσμα την ωφέλεια μερικών αλλά και τη σημερινή απαξίωση της εκπροσώπησης των Ελλήνων Φυσικών.
Με τη συνεισφορά σε ιδέες και προτάσεις όλων μας υπάρχει τώρα η ελπίδα ότι το εγχείρημα θα ευοδωθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις