Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Θερινό ηλιοστάσιο 2019, η πιο μεγάλη ημέρα του έτους σήμερα

Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά ο χειμώνας, με το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου, στις 18.54 ώρα Ελλάδας και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους καθώς και οι σκιές από μας και ατα αντικείμενα γύρω μας θα έχουν το μικρότερο μήκος τους καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.
Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.
Σταδιακά από αύριο, οι μέρες στο βόρειο ημισφαίριο θα αρχίσουν να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία, τον Σεπτέμβριο.

Κάθε χρόνουπάρχουν δύο ξεχωριστές ημέρες, όπου κάθε σημείο της Γης λαμβάνει το ίδιο ποσό ηλιακής ακτινοβολίας για 12 ώρες  αφού υπάρχει ίση κατανομή μεταξύ ημέρας και νύχταςστις ισημερίες!Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.
Η περιστροφή της Γής γύρω από τον Ήλιο

Η 22 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται  προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι.  Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.
Θερινή ισημερία
  
Όπως όλα τα γνωστά ουράνια σώματα τα οποία περιστρέφονται το ένα γύρω από το άλλο λόγω της βαρύτηταςη Γηπεριστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Αλλά σε αυτές τις δύο ημέρες της ισημερίας ο άξονας περιστροφής της Γης κάνει μια γωνία 90 ° με την νοητή γραμμή που συνδέει τη Γη με τον Ήλιο.
Με αυτήν την απλή κατασκευή μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια το μήκος της σκιάς της ράβδου
Βοηθά τους υπολογισμούς μας αν το μήκος της ράβδου είναι ένα μέτρο.

Να λοιπόν η ευκαιρία για ένα ωραίο πείραμα σήμερα!
Το ορθογώνιο τρίγωνο που σχηματίζεται θα μας δώσει , υπολογίζοντας την κλίση το ζητούμενο.

Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, και στις 23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα:  ισημερία.  Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι  έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
Να και ένα βίντεο του BBC για το πείραμα. Μια δοκιμή θα μας πείσει! 

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Περισσότερες πληροφορίες:
https://tinanantsou.blogspot.com/2012/06/blog-post_3392.htmlastovoxhttps://www.timeanddate.com/calendar/summer-solstice.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Άλλα θέματα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...