Το μαθηματικό Σύμπαν στην Τate Μodern

Το Σύμπαν μοιάζει να μπορεί να επεκτείνεται χωρίς κανέναν περιορισμό, σε αντίθεση με τα ανθρώπινα όντα που έρχονται διαρκώς αντιμέτωπα με διαφόρων ειδών εμπόδια και περιορισμούς. Μπορείτε να φανταστείτε το ανθρώπινο είδος άτρωτο από τραυματισμούς και ασθένειες, να κινείται ελεύθερο σ ’έναν κόσμο χωρίς σύνορα και διακρίσεις;Με αυτή την εισαγωγή παρουσιάζει στο κοινό η Tate Modern το εργαστήριο που θα φιλοξενήσει, από τις 11 έως τις 16 Ιουνίου, με τίτλο «Ideas in motion: Borders, Bodies and the Universe». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, που διοργανώνει το Queen Mary University του Λονδίνου σε συνεργασία με το λονδρέζικο μουσείο, η καθηγήτρια Οικονομικών Μαθηματικών Kathrin Glau καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη «δημιουργία» του σύμπαντος, λέγοντας: από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος στη διαδικασία της δημιουργίας – έστω ενός μικρού μέρους- του Σύμπαντος, διαπιστώνει ότι αυτό που φτιάχνει είναι πολύχρωμο, όμορφο και αποτελείται από διαφόρων ειδών μοτίβα.


Οι διοργανωτές παρουσιάζουν τη δράση τους ως ένα εργαστήριο συνάντησης της τέχνης με την επιστήμη, που έχει στόχο να διερευνήσει τις ιδέες του απείρου. Προειδοποιούν τους συμμετέχοντες ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με αρκετές παράδοξες ιδέες, καθώς και με τα ερωτήματα: «Υπάρχει το μαθηματικό σύμπαν; Ποια είναι η μορφή και η κατάσταση του σύμπαντος στα μαθηματικά; Ποια είναι η μορφή και η κατάσταση του σύμπαντος στις τέχνες; Είναι βέβαιοι, πάντως, ότι το σύμπαν των μαθηματικών είναι μια εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης, και ότι οι ιδέες τέτοιας πολυπλοκότητας υπάρχουν σίγουρα στον κόσμο μας για κάποιο λόγο.
Τι χρειάζεται κάποιος για να δημιουργήσει το Σύμπαν στο εργαστήριο της Tate Modern; «Η πρώτη φάση της δημιουργίας απαιτεί προγραμματισμό, αρκετά σχέδια, μερικές βελόνες και λίγα μαθηματικά», σημειώνουν, τέλος, οι εμπνευστές αυτής της πρωτότυπης και δημιουργικής εξερεύνησης.

Πηγή : www.tate.org.uk  Θαλης και Φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις