Τιμητική διάκριση για το Mathesis



1. Τιμητική διάκριση για το Mathesis από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)

Στην εθνική ενδεκάδα οργανισμών και επιχειρήσεων που προτείνονται από τον ΣΕΒ ως πρότυπα για τη χώρα, συγκαταλέγεται και το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Η παρουσίαση της ενδεκάδας έγινε στις 18/6/2019 στην απογευματινή ανοικτή εκδήλωση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού δεν έγινε η παραδοσιακή ομιλία του προέδρου του, αλλά προβλήθηκε ένα βίντεο για τους 11 επιλεγέντες, κάτω από τον τίτλο: «Το αύριο, σήμερα: Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», και ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Θεόδωρο Φέσσα, τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο και την κ. Μαρία Κοκάλα, τελειόφοιτο Λυκείου, υπότροφο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.
Η άποψη του κ. Τάσιου ότι μόνο κοινωνίες με ήθος και αίσθημα ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές μπορούν να παράγουν πλούτο αλλά και οι πιο βιωματικές παρατηρήσεις μιας νέας κοπέλας από ένα μικρό χωριό της Πιερίας, δημιούργησαν στιγμές σπάνιας συγκίνησης μάλλον μοναδικές στην ιστορία του θεσμού.
Το Mathesis εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο δημιουργός και διευθυντής του Στέφανος Τραχανάς, ενώ ήταν επίσης παρόντες αρκετοί από εκείνους που έχουν ένα μερίδιο ευθύνης για την επιτυχία του.
2. Τέσσερα χρόνια Mathesis: Ένας μικρός απολογισμός
▪ Αριθμός μαθημάτων που έχουν δημιουργηθεί και προσφερθεί μέχρι τώρα28
▪ Συνολικός αριθμός εγγραφέντων φοιτητών~60.000
▪ Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων~36.000
▪ Αριθμός φοιτητών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα~12.000
▪ Ποσοστό των εγγραφέντων φοιτητών που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τουλάχιστον ένα μάθημα~20%
  —Αντίστοιχο ποσοστό για παρόχους διαδικτυακών μαθημάτων στις ΗΠΑ4-5%
▪ Επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων ως ποσοστό του αριθμού των εγγραφέντων~60%
  —Αντίστοιχο ποσοστό για παρόχους διαδικτυακών μαθημάτων στις ΗΠΑ~10%


Τουλάχιστον από πλευράς ποσοστιαίων αριθμητικών δεικτών που μπορούν να συγκριθούν, το Mathesis φαίνεται να είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα κέντρα διαδικτυακών μαθημάτων διεθνώς. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Mathesis δεν έχει ξοδέψει ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος για τη λειτουργία του. Όλες του οι δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των μισθών του προσωπικού του, προέρχονται α) από δωρεές που εμείς οι ίδιοι διεκδικούμε, β) από τη μικρή εισφορά των φοιτητών του που διεκδικούν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης και γ) από την εθελοντική εργασία πλήρους απασχόλησης του διευθυντή του. Ενώ σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του Mathesis παίζει επίσης η εθελοντική προσφορά πολύτιμου υποστηρικτικού έργου εκ μέρους κάποιων φοιτητών του. Ο εθελοντισμός είναι πλέον συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του Mathesis.

3. Ευχαριστίες

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω ήρθαν ως αποτέλεσμα της βασικής επιλογής μας που συμπυκνώνεται σε μία μοναδική λέξη: Ποιότητα. Ποιότητα διδασκόντων πάνω από όλα. Θελήσαμε να φέρουμε κοντά σας τους καλύτερους δασκάλους που διαθέτει σήμερα η χώρα μέσα και έξω από αυτήν. Γιατί πιστέψαμε ότι «εκεί έξω» υπάρχει μια ποιοτική Ελλάδα και στοιχηματίσαμε σε αυτήν. Και δεν χάσαμε το στοίχημα. Αυτή η άλλη Ελλάδα υπάρχει και εκφράστηκε μέσα από εσάς —τους φοιτητές του Mathesis. Εκφράστηκε όχι μόνο με τη θέρμη που αγκαλιάσατε τα μαθήματά του αλλά και με το πνεύμα μαθησιακής αλληλεγγύης που δώσατε στο φόρουμ με κορυφαία έκφρασή του τις εθελοντικές απομαγνητοφωνήσεις των μαθημάτων και τους εθελοντές βοηθούς διδασκαλίας. Στοιχεία μοναδικά στην παγκόσμια εμπειρία των MOOCs, χωρίς τα οποία η ποιότητα των μαθημάτων του Mathesis δεν θα ήταν αυτή που είναι σήμερα.
Μέσα στην επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα βρούμε έναν τρόπο να τιμήσουμε τους εθελοντές του Mathesis, τους οποίους ήδη αισθανόμαστε ως μέλη της μικρής μας οικογένειας. Μέχρι τότε, σας χαιρετούμε και σας ευχόμαστε

Καλό Καλοκαίρι!


Υ.Γ. Αν και θα λάβετε χωριστή ενημέρωση για αυτά, ας πούμε από τώρα ότι το Φθινόπωρο σάς περιμένουν μια σειρά από ενδιαφέροντα μαθήματα, όπως τα:

Στην κορυφή του Παγκόσμιου Στόλου. Η ιστορία της ναυτιλίας των Ελλήνων, 18ος-21ος αιώνας, με διδάσκουσα την κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ΙΤΕ.

Επιστήμη για όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά, με διδάσκουσα την κ. Τίνα Νάντσου, Πανεπιστήμιο Αθηνών - Σχολή Χιλλ.
Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, με διδάσκοντα τον κ. Βάιο Λιαπή, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διαφορικές Εξισώσεις 2, με διδάσκοντα τον κ. Στέφανο Τραχανά, Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΙΤΕ.
Ο GDPR και οι 40 κλέφτες: Διαδραστικό εργαστήριο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, με διδάσκοντα τον κ. Δημήτρη Γραμμένο, Ινστιτούτο Πληροφορικής/ΙΤΕ.

ενώ μέχρι τότε θα σας κρατήσουν συντροφιά —ως επαναλήψεις στο «δικό σας ρυθμό»— τα μαθήματα:

Η Επανάσταση του 1821. Ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας, με διδάσκουσα την κ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πλάτων, με διδάσκοντα τον κ. Βασίλη Κάλφα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις