Μυστηριώδης έκλαμψη στο περιβάλλον της τερατώδους μαύρης τρύπας

Η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, γνωστή και ως «Τοξότης Α*» (SgrA*), έχει μάζα ίση με 4 εκατομμύρια φορές την μάζα του Ήλιου μας και είναι ασυνήθιστα ανενεργή καταπίνοντας ένα μικρό μόνο μέρος από τα αέρια και τα υλικά που την περιβάλλουν.O αστρονόμος Tuan Do του UCLA και οι συνεργάτες του, που παρακολουθούσαν με το τηλεσκόπιο Keck το γαλαξιακό κέντρο, διαπίστωσαν πως το βράδυ της 13ης Μαΐου έδειχνε 75 φορές φωτεινότερη στη ζώνη υπέρυθρης ακτινοβολίας του φάσματος φωτός.
Προφανώς κάτι ασυνήθιστο συνέβη, καθώς η μέγιστη λαμπρότητα ήταν διπλάσια της προηγούμενης μέγιστης τιμής που μετρήθηκε μέσα στα 20 τελευταία χρόνια. Αυτή η ασυνήθιστη λάμψη στον γαλαξιακό πυρήνα προκλήθηκε πιθανότατα από στενές «συναντήσεις» του Sgr A * και των αντικειμένων που το περιβάλλουν.
Here’s a timelapse of images over 2.5 hr from May from @keckobservatory of the supermassive black hole Sgr A*. The black hole is always variable, but this was the brightest we’ve seen in the infrared so far. It was probably even brighter before we started observing that night! pic.twitter.com/MwXioZ7twV

— Tuan Do (@quantumpenguin) August 11, 2019

Οι Tuan Do et al που δημοσιεύουν τις παρατηρήσεις τους στην εργασία με τίτλο «Unprecedented variability of Sgr A* in NIR» υποστηρίζουν ότι αφού το φαινόμενο διήρκεσε μόλις 2,5 ώρες, μπορεί να είναι μια καθυστερημένη αντίδραση στο στενό πέρασμα του αστέρα S0-2 το 2018, ή το νέφος σκόνης G2 που πλησίασε τη μαύρη τρύπα το 2014.
Η ερευνητική ομάδα που συνεχίζει τις παρατηρήσεις αναμένει και τα δεδομένα από άλλα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένων των Spitzer και Chandra της NASA, για να κατανοήσει καλύτερα τι συνέβη ακριβώς στον πυρήνα του γαλαξία μας.

πηγές: https://www.in.gr/2019/08/14/tech/mayri-trypa-sto-kentro-tou-galaksia-mas-arxise-na-ekpempei-fos/https://www.sciencealert.com/our-galaxy-s-supermassive-black-hole-just-mysteriously-got-really-really-bright


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις