Κομήτης Borisov: Ο πρώτος διαστρικός κομήτης

του Αλέξη Δεληβοριά

Πολύ καιρό πριν και αρκετά έτη φωτός μακριά από την Γη, ένα παγωμένο συντρίμμι από τον σχηματισμό κάποιου άλλου αστρικού συστήματος, εκτινάχθηκε από την διαστημική του γειτονιά, ξεκινώντας την περιπλάνησή του στο μεσοαστρικό Διάστημα. Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, ο διαστρικός αυτός επισκέπτης θα έφτανε στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος…Ο κομήτης 2I/Borisov, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ανακαλύφθηκε στις 30 Αυγούστου από τον ερασιτέχνη αστρονόμο Gennady Borisov. Πρόκειται για τον πρώτο διαστρικό κομήτη, αλλά και για το δεύτερο μόλις ουράνιο σώμα που γνωρίζουμε ότι εισήλθε στο Ηλιακό μας σύστημα από το μεσοαστρικό Διάστημα. Όπως υπολογίζεται, ο κομήτης Borisov θα φτάσει στο περιήλιό του, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του από τον Ήλιο, στις 8 Δεκεμβρίου. Από την στιγμή αυτή και μετά, εάν φυσικά δεν διαμελιστεί από τις βαρυτικές και παλιρροιακές δυνάμεις του Ήλιου, θα αρχίσει να απομακρύνεται, ώσπου εντέλει θα εξαφανιστεί για πάντα [φωτογρ. NASA, ESA and D. Jewitt (UCLA)].Το Oumuamua, το πρώτο στην ιστορία ουράνιο σώμα που επισκέπτεται το Ηλιακό μας σύστημα, προερχόμενο από κάποιο άλλο αστρικό σύστημα, ανακαλύφθηκε μόλις το 2017. Επειδή, όμως, ο πρώτος αυτός διαστρικός επισκέπτης ανακαλύφθηκε ενώ ήδη έφευγε από το Ηλιακό μας σύστημα, ο χρόνος που ήταν διαθέσιμος για την μελέτη του ήταν ελάχιστος. Ο κομήτης Borisov, αντιθέτως, ανακαλύφθηκε κατά την είσοδό του στο Ηλιακό μας σύστημα, που σημαίνει ότι οι επιστήμονες διαθέτουν αρκετά περισσότερο χρόνο για να τον μελετήσουν σε βάθος.
Πιθανότατα, οι δύο αυτοί διαστρικοί επισκέπτες σχηματίστηκαν όπως περίπου σχηματίστηκαν οι αστεροειδείς και οι κομήτες στο Ηλιακό μας σύστημα. Αποτελούν, δηλαδή, τα συντρίμμια της γένεσης άλλων αστρικών συστημάτων και προέρχονται από την συνένωση παγωμένων κόκκων αερίων και σκόνης, μέσα στους πρωτοπλανητικούς δίσκους που είχαν διαμορφωθεί γύρω από νεογέννητα άστρα. Στην συνέχεια, όμως, εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων με τους πλανήτες αυτών των αστρικών συστημάτων, εκτινάχθηκαν στο μεσοαστρικό Διάστημα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει έως τώρα, ο κομήτης Borisov περιβάλλεται από μία κόμη, δηλαδή από ένα νέφος αερίων και σκόνης, ενώ ο πυρήνας του είναι σχετικά μικρός, πιθανώς με διάμετρο που δεν υπερβαίνει το 1 km. Μέχρι στιγμής, ανάμεσα στα αέρια που διαφεύγουν από τον κομήτη, ανακαλύφθηκαν μόρια κυανίου και οξυγόνου, το οποίο προέρχεται από την διάσπαση του νερού που εμπεριέχει ο πυρήνας του.
Καθώς ο Borisov πλησιάζει προς τον Ήλιο και θερμαίνεται όλο και πιο πολύ, θα απελευθερώνει όλο και περισσότερα αέρια και σκόνη, και οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να τα ταυτοποιήσουν, γεγονός που θα τους βοηθήσει να εκτιμήσουν κατά πόσο ο κομήτης αυτός μοιάζει ή διαφέρει από τους κομήτες που υπάρχουν στο Ηλιακό μας σύστημα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις