H μουσική της Σελήνης


Οι δρόμοι συνάντησης της τέχνης με την επιστήμη είναι πολλοί. Μια ξεχωριστή συνύπαρξη της μουσικής με την επιστήμη αναδεικνύει το βίντεο που δημιούργησε το 2018 το Στούντιο Οπτικοακουστικής Προβολής της NASA, για να γιορτάσει τα εξηκοστά γενέθλια της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ.

Οι εμπνευστές του βίντεο συνδυάζουν την αριστουργηματική μουσική του Γάλλου συνθέτη Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), τη σύνθεση “Φεγγαρόφωτο” από τη “Σουίτα Μπεργκαμάσκ”, με φωτογραφίες της Σελήνης που έφτασαν στη Γη από το μη επανδρωμένο σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter. Ο σεληνιακός δορυφόρος της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη εδώ και μια δεκαετία, χαρτογραφώντας την επιφάνειά της.



Στο βίντεο, τα αχανή σεληνιακά τοπία και οι κρατήρες του φεγγαριού αποκαλύπτονται σε όλο τους το μεγαλείο, καθώς η ανίχνευση της ροής του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια του Φεγγαριού από τον δορυφόρο της NASA μοιάζει να συγχρονίζεται με την ιμπρεσιονιστική σύνθεση του Ντεμπυσσύ.
Το έργο του συνθέτη πήρε το όνομά του από το ομώνυμο ποίημα “Clair de Lune” του Γάλλου συμβολιστή ποιητή Πωλ Βερλαίν, το οποίο, εκτός των άλλων, αναφέρεται στην ομορφιά της μελαγχολικής ηρεμίας του σεληνόφωτος. Η αρχική έμπνευση, όμως, της σύνθεσης μοιάζει να προήλθε, σύμφωνα με τους μελετητές του έργου του Ντεμπυσσύ, από ένα παλαιότερο ποίημα του Βερλαίν, το “Promenade Sentimentale” στο οποίο η μεγαλοπρεπής δύση του ήλιου συνυπάρχει με το αεράκι που λικνίζει τα ωχρά νούφαρα…
Η ομορφιά ενός σπουδαίου έργου τέχνης παραμένει πάντοτε μυστηριώδης, δεν είναι εύκολο να αποκωδικοποιηθεί. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για μουσικό έργο, αφού, σύμφωνα με τον Ντεμπυσσύ, η μουσική από τη φύση της διατηρεί στο χρόνο, περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη, το μυστήριο και τη μαγεία της.

Πηγή: aeon.co
https://thalesandfriends.org/el/2019/11/07/i-mousiki-tis-selinis/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις